Bjorn van Belzen zet zijn voetbalcarrière voort als scheidsrechter. FOTO F. VAN PAGEE
Bjorn van Belzen zet zijn voetbalcarrière voort als scheidsrechter. FOTO F. VAN PAGEE Foto: F. van Pagee

Bjorn van Belzen geniet nog steeds van de sport

Sport en vereniging

KAPELLE - De 27-jarige Bjorn van Belzen woonachtig in Kapelle geniet na een periode als voetballer nog steeds van de sport 'voetbal', maar dan als scheidsrechter. Zaterdag 12 januari mocht hij de oefenwedstrijd Kapelle tegen Yerseke leiden op sportpark 'Het Groene Woud', geen gemakkelijke wedstrijd ondanks het vriendschappelijke element. Had een prima gevoel over zijn bijdrage, zo niet over de gemaakte keuzes en het wedstrijdverloop.

Periode als voetballer

Tot zijn 14e jaar woonde Bjorn in Kloetinge waar hij ook als jeugdspeler begon in het 'groenwit gestreepte shirt', nadat ze verhuisden naar Kapelle volgde overschrijving naar de plaatselijke voetbalvereniging Kapelle. Na zijn jeugdperiode kwam hij enkele keren voor het 2e elftal uit met daarnaast het 3e elftal als eindstation. Scheurde zijn kruisband af, werd in 2014 geopereerd waarna hij besloot te stoppen. Echter een voetballiefhebber wil ten alle tijde betrokken blijven met de sport, ook Bjorn. Na revalidatie koos hij ervoor om als clubscheidsrechter zijn hobby voort te zetten.

Van club- naar KNVB-scheidsrechter

Samen met vader en scheidsrechter Ben van Belzen volgden ze de Scheidsrechters Opleiding (SO III), Bjorn inmiddels twee jaar uitkomend voor de KNVB in groep F (veelal standaard elftallen uit de 3e klasse). Zijn vader actief in groep G, zo af en toe bekijken ze elkaars wedstrijden. Als speler voetballer 'een driftkikker' waar hij zich nu kan beheersen, toch ziet hij gelijkenissen in beide periodes. Als voetballer wou hij beter worden, dat geldt ook nu maar hoopt hij progressie te boeken als scheidsrechter. Geen talententraject doorlopen wat hij ook niet meer verwacht gezien zijn leeftijd, wel de 'drive' om beter te worden.

Jonge scheidsrechters verdienen nog meer respect

In de voetbalwereld kiezen steeds meer jongelingen ervoor om te gaan fluiten, heb je dan eerst ervaring opgedaan als voetballer is dat een voordeel. Je voelt beter aan wanneer er een overtreding gemaakt wordt zo niet aan gaat komen. Vroeger kozen oudere spelers vaak voor deze functie, en dan bleek opeens hoe moeilijk het is om een wedstrijd te leiden. Zij hebben in het begin de neiging om de wedstrijd te volgen als speler, waardoor ze de nodige momenten missen. Toch verdient de jonge scheidsrechter een beetje meer begrip, hij of zij heeft minder ervaring, sommigen zelfs helemaal niet. Bovendien staan zij er alleen voor, hebben ze wel assistent-scheidsrechters veelal van clubs zelf. Ze zijn eigenlijk afhankelijk van iedereen om de wedstrijd heen, beide teams inclusief de staf, wedstrijdcoördinator thuisspelende club, de toeschouwers, kortom best veel mensen die invloed uit kunnen oefen op het functioneren van de scheidsrechter.

Emotie in de wedstrijd

Net als bij voetballers heeft ook een scheidsrechter een hogere bloedsomloop, ook de emotie door de wedstrijdvorm is dan hoger dan normaal. Hierin moet elke aanwezige zich op sportief gedrag beheersen, ook wanneer er een mogelijke foutieve beslissing wordt genomen. Voetballers maken fouten, een scheidsrechter eveneens. Helaas moeten we constateren dat geweld, verbaal en fysiek nog steeds voorkomt. Er scheidsrechters zijn waarvoor het even niet meer hoeft, sommigen stoppen waar de ander kiest voor even rust. Als aanwezigen moeten we eigenlijk de scheidsrechter laten 'glimlachen' op het veld, even de glimlach van een beginnend voetballertje waar we zuinig op moeten zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief