De kerktoren is voor veel Rillanders beeldbepalend in het dorpsaanzicht.
De kerktoren is voor veel Rillanders beeldbepalend in het dorpsaanzicht. Foto: Coby Weijers

Eerder plan weer op tafel voor kerktoren Rilland

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - De gemeenteraad van Reimerswaal wijst het subsidieverzoek van 400.000 euro van aannemingsbedrijf Berting voor het opknappen van de kerk aan de Bathseweg in Rilland af. Wel bleek vorige week in de raadsvergadering dat de fracties geld overhebben voor behoud van de kerktoren. Daar is de klankbordgroep, die zich hiervoor al jaren inzet, blij mee. Binnen drie weken legt ze samen met de aannemer een ander plan, met woningbouw, voor aan de gemeenteraad.


De gemeenteraad kan het subsidieverzoek van het aannemingsbedrijf niet inwilligen, omdat het op deze manier subsidiëren van een marktpartij staatssteun is en dat is verboden.

Verkoop
Daarmee wordt een eerder plan, waarbij het kerkgebouw wordt gesloopt voor woningbouw en de kerktoren behouden blijft, weer relevant, aldus klankbordgroepvoorzitter Wim van Gorsel. “In dat plan realiseert de aannemer levensloopbestendige woningbouw en verkoopt de toren aan de gemeente”, legt Van Gorsel uit. Als eigenaar kan de gemeente investeren in de restauratie van de kerktoren zonder dat dit staatssteun is.
Als de toren gered wordt, kan de klankbordgroep tevreden terugkijken op de jarenlange inspanningen voor het behoud van het dorpsgezicht, zegt Van Gorsel.

Dorpsgezicht
In het plan dat de klankbordgroep en aannemer nu voorbereiden - de eerste versie is zo’n twee jaar oud - en aanbieden aan de gemeenteraad, komen ook concrete voorstellen te staan met betrekking tot het aankoopbedrag. “De gemeente zal de toren aankopen en daarmee het dorpsgezicht tot tevredenheid van de Rillanders voor vele jaren behouden”, stelt Van Gorsel.

De klankbordgroep heeft er goede hoop op dat de gemeenteraad het voor te stellen bedrag kan en wil investeren. “Dit bedrag is namelijk in lijn met de uitkomsten van eerdere onderzoeken naar behoud van de kerktoren.”

Woningbouw
Als het plan voor woningbouw groen licht krijgt, komt er levensloopbestendige woningbouw in Amsterdamse stijl, de bouwstijl van het huidige kerkgebouw met de groene, koperen torenspits. Op deze locatie kunnen Rillanders oud worden in hun eigen dorp, zegt Van Gorsel. “We horen al geluiden van mensen die daar willen wonen.” Het is ook de bedoeling dat er voor het zicht en stabiliteit enkele kerkmuren blijven staan, vertelt aannemer Johan Berting.

Leefbaarheid
De uit zes personen bestaande klankbordgroep zet zich al jaren in om de kerktoren te redden. Daarnaast heeft het Rillandse klusteam van vrijwilligers uit het dorp het afgelopen jaar het kerkgebouw en omgeving weer enigszins toonbaar gemaakt, het gebouw verlicht en de klok gerepareerd. “Het is fijn dat er in ieder geval raadsbreed steun is voor het behoud van de toren en dat er ook uitgesproken is dat de fracties daarvoor geld over hebben”, zegt Van Gorsel.

Als geboren en getogen Rillander maakt hij zich graag hard voor het doel van de klankbordgroep. “De beeldbepalende kerktoren is belangrijk voor het dorpsgezicht en voor de aantrekkelijkheid van het dorpshart, en daarmee voor de leefbaarheid”, aldus de voorzitter van de klankbordgroep.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief