De Westerschelde bij Ellewoutsdijk.
De Westerschelde bij Ellewoutsdijk. Foto: Jeroen van Opstal

Convenant voor een Schone Schelde

Door: Britta Janssen Algemeen

WAARDE - Tijdens een bijeenkomst in het Topshuis op werkeiland Neeltje Jans ondertekenen dinsdag verschillende partijen het convenant ‘Schone Schelde’ tegen zwerfafval.


Het samenwerkingsconvenant Schone Schelde is in het leven geroepen om het zwerfvuilprobleem in en rond de Westerschelde en Oosterschelde aan te pakken. De overheden en bedrijven die hun handtekening onder het convenant zetten, willen hiervoor samenwerken met inwoners. "Mensen zijn zich er al wel veel bewuster van dat zwerfafval slecht is voor het milieu, maar we zijn er nog lang niet", illustreert de Vlissingse wethouder Els Verhage.

Verminderen
De hoofddoelstelling van het samenwerkingsconvenant is om het zwerfafval in en rond de Schelde te verminderen. ‘Dit leidt enerzijds tot zichtbaar schoner water en schonere oevers en anderzijds zorgt het voor een verminderde toestroom van afval richting de Noordzee’, aldus de samenwerkende partijen.

Partijen
Tijdens de bijeenkomst ondertekenen Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de gemeenten Schouwen-Duiveland, Vlissingen, Noord-Beveland, Reimerswaal en Borsele, de HZ University of Applied Sciences, Havenbedrijf Antwerpen, KIMO (strijdt onder meer tegen de vervuiling van de Noordzee), Plastic Europe Netherlands, DOW Chemicals, IVN (een landelijk instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), Nationaal Park Oosterschelde, Milieu Educatiecentrum Bevelanden, Zeeuwse Milieufederatie, de afvalopruimactie ‘Doe mee verlos de Zee’, Zeeuwse Reinigingsdienst en Zero Plastic Rivers mee. Deze partijen hopen dat er nog meer bijkomen. ‘Er wordt niets opgelegd. Het is aan organisaties zelf wat ze eraan willen doen, wat ze eraan willen uitgeven en hoeveel tijd ze erin willen steken.’

Toeristen
‘Een belangrijk aandachtspunt in het convenant is het creëren van bewustzijn over de effecten op het milieu van zwerfafval onder alle gebruikers van de Schelde, van bedrijven tot burgers en toeristen. Dit is essentieel om de toestroom van drijf- en zwerfafval op de langere termijn te voorkomen.’ Educatie is dan ook een onderdeel van de activiteiten binnen de samenwerking.

2025
De partijen werken ook samen om kennis en ervaring met elkaar te delen. Hierop ligt de focus voor het eerste jaar. Een ander punt in het convenant is een online platform en website ontwikkelen voor de Schone Schelde. De partijen werken naar een gezamenlijk plan van aanpak toe, dat wordt vastgesteld in het tweede jaar. Hierin komen de doelen, acties en afspraken te staan. Jaarlijks beoordelen de betrokken partijen de voortgang. ‘In 2025 onderzoeken we of de samenwerking geleid heeft tot een duidelijke afname van zwerfvuil.’

Opruimactie
De jaarlijks terugkerende opruimactie Schone Schelde vindt al langer plaats. Honderden vrijwilligers steken dan op verschillende plaatsen langs de Schelde-oevers de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. Dit jaar vindt de actie op zaterdag 9 maart plaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief