Het vervangende team dat het vlaggenschip eenn dienst bewees en zo geschiedenis schreef.
Het vervangende team dat het vlaggenschip eenn dienst bewees en zo geschiedenis schreef. Foto: F. van Pagee

Yerseke schrijft geschiedenis

Sport en vereniging

YERSEKE - Voor voetbalvereniging zal zaterdag 23 februari 2019 in de boeken gaan, een ongelooflijke prestatie van het 2e elftal met de twee achterblijvers en clubicoon Bart van Stevenick als leider in het veld.

De gehele 1e selectie op Sylvio Hage en Axel Koster een weekendje weg naar Boedapest met zoals verwacht de media over zich heen. Achter de schermen werd gewerkt aan een zo sterk mogelijk vervangend team, Alexander van Keulen toverde een meesterzet uit de hoge hoed door de 41 jarige Bart van Stevenick toe te voegen aan de selectie. Hij werd gevraagd sturing te geven aan deze groep. Overigens nagenoeg alle spelers al eerder uitkomend voor het vlaggenschip op Davey de Visser en Diego Duinkerke na, voor geen van de basisspelers een debuut.

Brutale openingsfase
Het was verrassend het reserve-elftal met de druk op het standaard-elftal, Fc Axel in een uitstekende vorm met 9 punten uit hun laatste drie wedstrijden leek wat onwennig om te gaan met voorgenoemde feiten. Ondervonden direct dat de bezoekers niet zomaar afgereisd waren voor de figurantenrol. Naar gelang de wedstrijd vorderde groeide er vertrouwen onder de Yerseke-aanhang, deze ook zichtbaar binnen de lijnen. Met name Sylvio Hage en Urvin van Hekelen maakten het de achterhoede lastig, de twee spitsen met het storende werk met daarachter Maxim van Pagee op 'de nummer 10 positie'. En niet onbelangrijk de rol van Bart van Stevenick, coaching geven met het vertrouwen aan alle spelers.

Kansen te over op de voorsprong
Eerst was het tot tweemaal toe Sylvio Hage met een schietkans, maar ook Robin Minnaard met een uitgespeelde mogelijkheid op de 0-1 voorsprong. Al snel moest Jordy de Smit noodgedwongen het veld ruimen voor Minnaard die zijn poging geblokt zag worden. Fc Axel meer en meer in de problemen door gewoonweg een sterk Yerseke dat voor elke meter strijde, de voorwaartse verkoos om zo een goed resultaat te boeken. 'De aanval is de beste verdediging' bleek eens te meer in deze wedstrijd. Achterin gaven de vissers nauwelijks iets prijs, op het middenveld eveneens. Geen van de spelers leek zich iets trekken van de krachtsverhoudingen vooraf vastgesteld, na het rustsignaal door scheidsrechter Willy Spaeter dan ook geroezemoes. Hoe kon het 'dat het scorebord nog op 0-0 stond' na 45 minuten spelen met zelfs de grootste kansen voor het reserveteam. Een uitstekend keepende Nick Nieuwdorp 'heer en meester in de lucht' met twee vuisten bijgestaan door zijn verdediging.

Het ongelooflijke gebeurd
Na de thee een zelfde beeld, Fc Axel weet geen raad met de ontstane situatie. Blijft zoekende en geraakt gewoonweg niet aan het voetballen, spaarzame aanvallen worden teniet gedaan door een sterk spelend Yerseke. En alsof het zo moest zijn, het druk zetten van Urvin van Hekelen, het doordekken van Christian van der Poel met als gevolg de foutieve terugspeelpass waar Sylvio Hage optimaal van wist te profiteren. De twijfel achterin goed ingeschat door de jongeling, het anticiperen op wat mogelijk zou gebeuren en de verfijnde technische passeeractie. Doelman Stijn van Drongelen uitgespeeld en de schuiver in het verlaten vijandelijke doel, 0-1. Yerseke daarna met de rug tegen de muur met ook de gelijkmaker, Joris Corijn kopte de 1-1 gelijkmaker binnen met als gevolg spannende slotminuten. Een miraculeuze redding van Nick Nieuwdorp zorgde voor het 1-1 gelijke spel. Geen van de spelers 'zakte door de mand', zo sprak clubicoon Bart van Stevenick na afloop.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief