Afbeelding
Foto: Paul Schipper

Journalist Niek Karhof eindigde waar Paul de Schipper is begonnen

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES- Paul de Schipper mag op het eerste gezicht niet zo bijzondere mensen graag op een voetstuk zetten en aan de hand van hun verhaal een tijdsbeeld beschrijven. Hij heeft dat nu gedaan met Goesenaar Niek Karhof, verslaggever van ‘t Nieuwe Zeeuwtje. “Het was puur toeval dat ik op hem stuitte.”

Paul de Schipper was op bezoek in een verzorgingshuis voor rustende Mill Hill-missionarissen in Oosterbeek. Met de geestelijken bouwde hij een goede band op in Afrika, waar hij jaren werkte als buitenlandjournalist voor BN De Stem en samenwerkende kranten.

Vader

In het rusthuis kwam een man op hem af. “Hij vroeg ik bij De Stem had gewerkt”, vertelt de journalist, die eerder boeken als ‘De slag om de Oosterschelde’ en ‘De Sterke van Saeftinghe’ uitbracht. “‘Mijn vader ook’, zei hij.”

De oud-missionaris nodigde De Schipper uit op zijn kamer en sprak met hem over Niek Karhof, een Goesenaar die in 1959 stopte als verslaggever van De Stem in Goes. De Schipper begon in 1973 zijn loopbaan als journalist voor dezelfde krant, in dezelfde plaats. “Hij eindigde waar ik ben begonnen. Die lelijke vaas met bloemen van Van Gogh”, wijst de auteur naar een schilderij op een foto met Karhof. “Ik ben er zeker van dat dit het kantoor in de Klokstraat is waar ik mijn eerste artikelen heb geschreven.”

Verdiepen

De Schipper ging zich verdiepen in Karhof, spitte zijn omvangrijke archief door en las artikelen in de katholieke Nieuwe Zeeuwsche Courant, waar de man vanaf 1926 jarenlang voor werkte als directeur-hoofdredacteur. “Ik had nog nooit van het blad gehoord”, lacht De Schipper. “Karhof schreef in zijn eentje vrijwel de hele krant vol en had er allerlei taken naast. In zijn nette pak, met zijn vulpen in de aanslag, fietste hij overal naar toe. Als journalist genoot je destijds een soort van maatschappelijke status, maar Karhof was ook iemand van de straat. Met zijn artikelen schiep hij een mooi beeld van de Bevelanden in de eerste helft van de 20e eeuw.”

Ode

De Schipper heeft Karhof uit de anonimiteit gehaald. “Zoals hij moeten er veel meer zijn geweest. Je kunt het boek zien als een ode aan de gewone journalist.”

De Nieuwe Zeeuwsche Courant is één van de wortels geweest van BN De Stem. Via een omweg kon het Brabantse dagblad na de Tweede Wereldoorlog, waarin de krant aan de kant van de bezetter stond, de krant overnemen. “Karhof was de enige journalist, die niet voor de zuiveringscommissie is moeten verschijnen. Hij heeft zich nooit ergens aan gecommitteerd en is ook tijdens de oorlog alle activiteiten gewoon blijven verslaan. Ik heb gehoord dat hij een keer boos de kerk uitbeende, omdat de pastoor hem tijdens een dienst de les las, omdat hij in Goes een openbare bibliotheek wilde oprichten. Dat typeert hem. Hij was een integere man.”

Regiojournalistiek

Met ‘Verslaggever van ‘t Nieuwe Zeeuwtje’ heeft De Schipper een ode aan Karhof en aan de regiojournalistiek in het algemeen gemaakt. Hij schetst de veranderingen in het krantenlandschap in Zuidwest-Nederland, inclusief de zwarte bladzijden van BN De Stem. “Er is in de loop der tijd veel veranderd, maar een journalist is en blijft nodig om het ingewikkelde en buitengewone te beschrijven.”

Signeren

Paul de Schipper signeert zijn boek op zaterdag 23 maart in Het Paard van Troje in Goes. Hij is daar tussen 14.00 uur en 16.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief