dementie alzheimer afsterven bomen_524966857.jpg
dementie alzheimer afsterven bomen_524966857.jpg

Gemeenten op zoek naar crisisopvangplekken voor dementerenden

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Alle gemeenten in de Oosterschelderegio willen dat er plekken komen voor (tijdelijke) crisisopvang van dementerenden.

Dat staat in een visiedocument over dementie. “Mede door het toenemende aantal ouderen is het de ziekte van de toekomst, hoor je vaak”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes.

Thuis

Het zorgen voor adequate crisisopvang is één van de actiepunten in de visie. Deze opvangplekken zijn bedoeld om mantelzorgers te ontlasten. “De zorg en ondersteuning bij dementie zijn er op gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen”, zeggen de makers. “Mantelzorgers spelen daarin een belangrijke rol.”

Kamer

Als de nood aan de man is moeten dementerenden tijdelijk ergens anders kunnen worden opgevangen. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan een kamer in Ter Valcke of Ter Weel”, geeft Van der Reest voorbeelden. “Als een crisissituatie zich voordoet zijn de consequenties vaak ingrijpend voor alle betrokkenen.” Nu wijzen zorgorganisaties soms naar elkaar in een crisissituatie, vaak door onduidelijkheid. De gemeenten willen dat niet meer en ‘passende en bevredigende oplossingen’.

Twee andere doelen in het visiedocument zijn het verbeteren van de samenwerking en kennisuitwisseling en het bevorderen van kennis en begrip over dementie.   



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief