Kees Jansma, Luit Ezinga en Ronald Koeman (vlnr) met de eerste Oosterscheldekreeft van het nieuwe seizoen.
Kees Jansma, Luit Ezinga en Ronald Koeman (vlnr) met de eerste Oosterscheldekreeft van het nieuwe seizoen. Foto: Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

Eerste Oosterscheldekreeft levert 50.000 euro op voor goed doel

Door: Britta Janssen Algemeen

ZIERIKZEE/COLIJNSPLAAT - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands Elftal, mocht donderdag in Zierikzee de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen veilen. Dit leverde een recordbedrag van 50.000 euro op voor het goede doel.

Voor de feestelijke opening van het Oosterscheldekreeftseizoen nam sportjournalist en -presentator Kees Jansma donderdag de eerste kreeft in ontvangst. Dit exemplaar woog zo’n 2,5 kilo.

Alvleesklierkanker

Bij de veiling in de vismijn van Colijnsplaat bracht de kreeft een recordbedrag van 50.000 euro op. Dit bedrag gaat naar Support Casper, voor onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker. Koeman is ambassadeur van Support Casper. Deze campagne is onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Casper van Eijck is chirurg en onderzoeker bij het Erasmus MC in Rotterdam en zet zich in voor onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Hij was ook aanwezig bij de veiling.

Het winnende bod kwam van W&A Fish en Delta Mossel uit Yerseke samen.

Kreeftenvisser

Voor de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen voer een vloot van zestien veelal historische schepen uit met gasten uit binnen- en buitenland. De vloot werd opgewacht door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. Bij de kreeftenfuiken stapte een klein comité aan boord van vissersbootje MS3. Hier lichtte Van den Hoek de fuiken en overhandigde de grootste kreeft aan commissaris van de koning in Zeeland Han Polman. Hij mocht de delicatesse doorgeven aan Jansma.

Oosterscheldekreeften mogen van 1 april tot en met 15 juli gevangen worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief