Het team van de jubilerende Slagerij de Waard in Yerseke.
Het team van de jubilerende Slagerij de Waard in Yerseke. Foto: Jessica Rovers

Gildeslager De Waard in Yerseke viert 125-jarig bestaan

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

YERSEKE – Op zaterdag 11 mei wordt gevierd dat gildeslagerij De Waard in Yerseke 125 jaar geleden werd opgericht. Bram de Waard is de vierde generatie die aan het hoofd van de slagerij staat. Als gildeslager wordt De Waard erkend als vakspecialist in hart en nieren. Het ambachtelijk bereiden van vers, eerlijk en vooral smaakvol vlees staat centraal. Bovendien beschikt de slagerij over een eigen worstmakerij, waar de lekkerste vleeswaren en worstsoorten gemaakt worden.

Bram de Waard laat weten erg trots te zijn op de lange geschiedenis die de slagerij kenmerkt. “Mijn overgrootvader kwam uit Biezelinge naar Yerseke, omdat hier eind negentiende eeuw sprake was van een economische groei in verband met de opkomst van de oester- en mosselsector. In 1894 begon hij in de Lepelstraat de slagerij en hier zijn we altijd gebleven. Mijn opa, die ook Bram heette, is geboren in 1892 en werd ook slager. Mijn vader is geboren in 1924 en nam op zijn beurt de slagerij over.”

Assortiment

Na de mavo werd het voor Bram al vrij snel duidelijk dat ook hij zijn vader zou opvolgen. “Ik heb nog stage gelopen bij het gemeentehuis, maar dat was niks voor mij. Toen ben ik naar de slagersvakschool gegaan. Iedere week slacht ik een rund en een paar varkens en daarvan maak ik allerlei producten. Dat ambachtelijke vind ik het mooiste aan mijn vak, en de afwisseling.”

In principe is het werk in de slagerij volgens Bram nog hetzelfde als 125 jaar geleden, alhoewel het assortiment wel flink is uitgebreid. “Mensen willen tegenwoordig meer kant-en-klare-producten. Hier spelen we op in door bijvoorbeeld runder-en sucadelappen zelf te stoven, zodat klanten ze alleen even hoeven op te warmen. Vroeger zaten er negen slagers op het dorp, nu alleen wij nog. De supermarkt heeft veel overgenomen, maar we blijven overeind door innovatief te zijn. Zo bedenken we nieuwe worstsoorten en hebben we tientallen Oostenrijkse worsten in het assortiment. In het weekend maken we allerlei verschillende hapjes en salades.”

Vakwedstrijden

Bram vindt het jammer dat de overheid vandaag de dag mensen stimuleert minder vlees te consumeren. “Mensen hebben eiwitten nodig; kinderen halen dit voor tweederde uit dierlijke voeding en volwassen voor de helft. De dieren in onze slagerij worden op traditionele manier geslacht. Als gildeslager staat bij ons het ambacht voorop. We doen regelmatig mee aan vakwedstrijden. In 2014 zijn we reservekampioen geworden bij de Nederlandse kampioenschappen met onze rookworst. Ook zijn we een paar keer Zeeuws kampioen geworden met een aantal producten. Vorig jaar is er nog iemand langsgekomen van de Koninklijke Slagersbond, want we komen in aanmerking hofleverancier te worden.”

Bram is dan ook niet alleen trots op de lange geschiedenis van de slagerij, maar ook op hoe het bedrijf nu is. “We proberen altijd ons best te doen en nieuwe producten te ontwikkelen. Mijn zoon moet nog acht worden, maar ik hoop dat hij in de toekomst de zaak verder gaat uitbouwen. Misschien dat er een apart slachthuis komt, want we willen blijven moderniseren.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief