Foto: Rijnhout Media

Syriër (47) in Kapelle gepakt voor oorlogsmisdrijven en terrorisme

KAPELLE - In zijn woning in Kapelle is dinsdag een 47-jarige Syriër aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven en terrorisme in zijn geboorteland.


Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. 'Goed dat politie en Openbaar Ministerie kordaat optreden bij dit soort verdenkingen', reageert waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle op het nieuws.

Vrijdag

De verdachte verblijft sinds 2014 in Nederland. Hij heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie. Die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Die is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

Commando

De aangehouden man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Hij vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba'a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

Doorzoekingen

Bij de doorzoeking van de woning in Kapelle heeft de politie beslag gelegd op documenten en gegevensdragers, zoals een computer en telefoon.

Tegelijkertijd zijn er in Duitsland zes woningen doorzocht van vermoedelijke strijders van Ghuraba'a Mohassan. Dit betreft een zelfstandig Duits onderzoek. Ook is er een woning in Ede doorzocht. Hier woont een man die contact had met de verdachte. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief