Vincent Bosch
Vincent Bosch Foto: Iman Fase

Accountants ontdekken fraude met provinciaal geld bij PVV

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De provincie heeft donderdag een rapport naar buiten gebracht over misbruik van provinciale gelden door de PVV.

Volgens de onderzoekers is het duidelijk dat de partij op een aantal punten tegen de regels van de provincie heeft gehandeld. Hoeveel geld is misbruikt, is onduidelijk. Accountantsbureau KPMG heeft een factuur van 816,75 euro gevonden, die door de leverancier is aangepast met medeweten van Peter van Dijk en Vincent Bosch (foto).

Website

Het geld is gebruikt voor een website voor de PVV-fractie in Tholen, waar Bosch fractievoorzitter is. Uit eerder opgedoken geluidsfragmenten blijkt bovendien dat bepaalde partij-activiteiten zijn betaald met provinciaal geld. Dat mag niet, omdat het geld alleen mag worden gebruikt voor hun werk in Provinciale Staten.

KPMG zegt ook dat sommige werkzaamheden van een aantal fractiemedewerkers niet het provinciaal belang dienden, maar wel ten laste van het fractiebudget zijn gebracht. Ook dat is niet toegestaan.

Conclusies

Commissaris van de koning Han Polman verwacht van alle betrokkenen dat zij ‘hun conclusies trekken, maatregelen treffen en hun verantwoordelijkheid nemen’. Hij denkt nog na over het terugvorderen van het geld.

Manifest

Polman stelde het onderzoek in naar aanleiding van een manifest van wantrouwen dat Bosch en andere Zeeuwse PVV’ers publiceerden in april. Daarin betichtten zij Van Dijk van financiële wanpraktijken en andere zaken die niet door de beugel zouden kunnen. Kort daarna kwamen geluidsfragmenten naar buiten met Van Dijk in de hoofdrol. Daaruit zou duidelijk worden dat hij fraudeerde met geld.

De PVV’ers, onder aanvoering van Bosch, wilden dat Van Dijk op basis van het manifest zou vertrekken. Dat deed hij niet. Sindsdien zijn er twee PVV-fracties in Provinciale Staten met elk één zetel, één voor Van Dijk en één voor Bosch.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief