Onderzoeker Ingrid Desar vertelt zondag over haar onderzoek. FOTO RALPH KLOPPENBORG
Onderzoeker Ingrid Desar vertelt zondag over haar onderzoek. FOTO RALPH KLOPPENBORG Foto: Ralph Kloppenborg

'Je kunt veel goede plannen hebben, maar daar heb je altijd geld voor nodig'

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Iedereen heeft zijn eigen reden om mee te doen aan de Ride for the Roses, maar het gezamenlijke doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Dr. Ingrid Desar van het Radboudumc in Nijmegen komt zondag naar Goes om aan alle deelnemers uit te leggen waaraan de opbrengst wordt besteed.

Ze doet dat kort voor de start van de fietstocht bij de Zeelandhallen. Ze komt met alle plezier vanuit Nijmegen naar Goes. “De Nederlandse onderzoekswereld naar kanker drijft in de basis op goede doelen”, vertelt Ingrid Desar. “Je kunt veel goede plannen hebben, maar daar heb je altijd geld voor nodig. Iedere euro telt. Je komt al snel uit bij KWF dat voor ons kankeronderzoek heel belangrijk is, maar heel veel aanvragen krijgt voor ondersteuning. Wij zijn dan ook heel dankbaar dat KWF en de Ride for the Roses ons onderzoek dit jaar hebben uitgekozen als doel.”

Laboratorium

Desar is betrokken bij een nationaal onderzoek naar het op maat toedienen van medicijnen bij kanker. “Wij zetten een stap die helaas vaak ontbreekt in het onderzoek: het vertalen van onderzoeksresultaten naar dagelijkse zorg. We hebben als onderzoekers het laboratorium met de spuiten en pipetten verlaten en maken het concreet, zodat patiënten er daadwerkelijk iets aan hebben.” Jarenlang hebben kankerpatiënten medicijnen toegediend gekregen volgens een one size fits all-principe. “Het maakte niet uit of je een jongeman was van 120 kilo of een oudere vrouw die nog maar 40 kilo woog, iedereen begon met dezelfde tabletten in dezelfde hoeveelheid.”

Nadelen

Aan die methode kleefden allerlei nadelen. Zo kon de dosis voor sommige mensen te klein zijn, met minder kans op effect en voor sommigen juist te hoog te hoog met heftigere bijwerkingen. Bovendien werd er geen rekening gehouden met de kosten. “En die kunnen snel oplopen bij dit soort medicijnen”, zegt Desar.

Toedienen

Zij brengt in samenwerking met oncologen en apothekers van in totaal vijf ziekenhuizen (de Dutch Pharmacology Oncology Group) daarin verandering. Zij proberen door middel van het meten van bloed de juiste dosis voor individuele patiënten te berekenen. Bovendien kijken ze naar de manier van toedienen. "Het kan best zo zijn dat de een aan een halve dosering genoeg heeft en dat je aan iemand anders vraagt om de gewone dosering voortaan bij de maaltijd te slikken, omdat deze dan beter wordt opgenomen."

Infrastructuur

Momenteel draait het onderzoek om drie middelen. Alles wordt zorgvuldig gedocumenteerd. “We krijgen zo enorm veel data. Op termijn hopen we meer middelen toe te voegen aan deze infrastructuur.” Volgens Desar versnellen ze hiermee het onderzoek naar kanker, in lijn met het motto van de Ride for the Roses. “We versnellen het naar de patiënt, maar ook richting de toekomst door een goede infrastructuur neer te zetten.”

Als hun agenda’s het toelaten fietsen er zondag zes ministers en staatssecretarissen mee met de Ride for the Roses. Ze komen naar Goes op initiatief van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die in Zeeland heeft gewoond. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt, net als zijn collega op het ministerie Sander Dekker, minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, staatssecretaris Menno Snel van Financiën en Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Oud-wielrenner Michael Boogerd heeft ook gezegd te komen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief