De jubileumcommissie van 't Swaecke.
De jubileumcommissie van 't Swaecke. Foto: Jessica Rovers

Jubilerende tennisclub 't Swaecke groeit en bruist

Door: Britta Janssen Sport en vereniging

WEMELDINGE – Op 10 december is het vijftig jaar geleden dat tennisclub 't Swaecke in Wemeldinge werd opgericht. De leden zijn blij dat het goed gaat met de vereniging. Zo groeit het aantal leden nog steeds.

Voorzitter René Wabeke van ‘t Swaecke vertelt dat de vereniging een halve eeuw geleden ontstond op initiatief van huisarts Johan Eckhardt uit Wemeldinge. “Hij had een aanvraag bij de gemeente ingediend om op eigen terrein een tennisbaan aan te leggen. De gemeente stond hier zo positief tegenover dat zij besloot dit zelf te doen. In 1969 kreeg de gemeente van het ministerie van Binnenlandse Zaken het akkoord voor een lening, waardoor zij genoeg geld had om een boomgaard te kopen en hier een tennisbaan en voetbalveld aan te leggen. In december werd de tennisvereniging opgericht met mevrouw Eckhardt als voorzitter.” Voor zijn vele vrijwilligerswerk, onder meer voor de tennisclub, is huisarts Eckhardt in april koninklijk onderscheiden tijdens de lintjesregen.

Doorslag

In 1970 kon er voor het eerst gespeeld worden op de tennisbaan. Die werd in oktober symbolisch overgedragen aan de club. 't Swaecke telde toen 26 leden en een trainer werd aangesteld om op vrijdagavond les te geven. In 1974 werd er met een gemeentelijke subsidie van 32.000 gulden een tweede baan aangelegd. “Grappig detail was dat aanvankelijk drie raadsleden tegen waren”, vertelt Wabeke. “De burgemeester gaf uiteindelijk de doorslag door te stellen dat 'de gedachtegang van de raadsleden dat er geen behoefte aan een tweede baan was, niet in overeenstemming was met de mening van de sportraad’.”

In 1983 werd de derde baan in gebruik genomen en in 1988 werd het huidige clubgebouw neergezet. In 2002 vond het eerste open toernooi plaats. In 2016 zijn alle banen gerenoveerd en is het hekwerk en de verlichting vernieuwd, evenals de oefenkooi en het mini-veld.

Groei

Het jubileum is gevierd met leden en oud-leden met onder meer een jubileumtoernooi en een feesttoernooi voor de jeugd. Volgens Wabeke is het typerend voor de club dat, in tegenstelling tot veel andere tennisverenigingen in Nederland, het ledenaantal ook dit jaar weer is gegroeid. “De afgelopen vijf jaar is dit aantal met vijf procent toegenomen, terwijl er landelijk een daling te zien was van vijftien procent.” Hij denkt dat dit te danken is aan het feit dat 't Swaecke een heel actieve vereniging is met een gemoedelijke sfeer. “We hebben nu meer dan honderdveertig leden en zetten actief in om de aanwas vanuit de jeugd te stimuleren door bijvoorbeeld open dagen te organiseren. Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen, die via de voordeur zijn binnengekomen, niet snel weer door de achterdeur vertrekken. Daarom organiseren we veel activiteiten, toernooien en ledenavonden. We hebben twaalf competitieteams en aan het laatste toernooi deden 115 deelnemers mee, wat best veel is voor deze regio. Ook hebben we regelmatig evenementen voor het goede doel, zoals 'Color the world' en houden we elk jaar een 'Belgentoernooi' waar een uitwisseling plaatsvindt tussen Wemeldinge en Stabroek. In de toekomst willen we blijven inzetten op het uitbreiden van het aantal leden en willen we blijven proberen hen te binden aan de club.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief