Johan en Anna Hanekamp-Van de Vreede zijn 60 jaar getrouwd.
Johan en Anna Hanekamp-Van de Vreede zijn 60 jaar getrouwd. Foto: Jessica Rovers

'Het draait om elkaar aanvoelen'

Door: Britta Janssen Actueel

KAPELLE – Johan (89) en Anna (90) Hanekamp-Van de Vreede uit Kapelle vieren hun zestigjarig huwelijksfeest. 

Omdat Anna eerder in het ziekenhuis verbleef, bracht de familie daar een bezoek aan het jubilerende echtpaar. Johan en Anna hebben drie dochters en één zoon, tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Vorige week kwam burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle het stel thuis feliciteren.

Dierentuin

In de jaren vijftig van de vorige eeuw leerden de twee elkaar kennen in Rotterdam. Johan werkte als onderwijzer en Anna woonde daar op kamers, omdat ze een baan had als inkoopster bij een farmaceutische groothandel. “Dominee Schoch hield altijd heel bijzondere jeugddiensten”, vertelt Johan. “Zo kregen we een keer geld waarmee we meer geld moesten zien te verdienen voor het goede doel. Toen hebben we een modeshow in de Bijenkorf voor elkaar gekregen. Maar Annie en ik kenden elkaar daarvoor al. Ze ging met een vriendin naar de dierentuin en toen ben ik meegegaan.”

Kaspakhuis

Voor zowel Johan als Anna was het liefde op het eerste gezicht. “Het was best bijzonder, want ik was negenentwintig en Annie dertig toen we trouwden in 1959. Daarvoor hadden we nog nooit met iemand verkering gehad.”
Het stel trouwde in Goes, omdat Anna daar vandaan komt. Johan is geboren in Zutphen. “Ik heb gewerkt als knecht in een kaaspakhuis en bij de spoorwegen. Zo ben ik in Rotterdam terecht gekomen”, vertelt Johan. “In 1955 heb ik de spoedcursus tot onderwijzer in het basisonderwijs gedaan. Na ons trouwen zijn we naar Harlingen en daarna naar Terneuzen gegaan. Daar ging ik lesgeven aan de mulo. Ik heb mijn akte Engels gehaald en mijn proefschrift, waarmee promoveerde in 1992, heb ik ook in het Engels geschreven. Het is een parlementarische geschiedenis over het leven van bisschop Henry Bathhurst, dat ik schreef in het kader van mijn studie theologie aan de universiteit van Utrecht.”

Predikant

Twee van hun dochters en hun zoon zijn in de voetsporen van hun vader getreden en werken allemaal als onderwijzer. “Heel bijzonder was dat ik samen met mijn zoon gepromoveerd ben. Hij in medische scheikunde. Dat was nog nooit gebeurd.” Voor zijn onderzoek brachten Johan en Anna een bezoek aan het Hogerhuis en Lambath Palace in Engeland. “Mijn vrouw hielp mij alle gegevens bij elkaar te zoeken. We zijn vaak naar Engeland op vakantie geweest. De kinderen vonden het daar ook altijd prachtig. Ik ben predikant geweest in verschillende steden in Nederland en toen ik met pensioen ging, zochten ze iemand voor pastorale zorg in Kattendijke. Zo zijn we in Kapelle terecht gekomen. Momenteel ben ik bezig met een theologische discussie met een collega die zegt dat de Bijbel en de Koran dezelfde God hebben. Annie is veel aan het lezen en puzzelen.” Op de vraag wat het geheim van een goed huwelijk is, kan Johan kort zijn: “Je moet nooit op je strepen gaan staan en elkaar een beetje proberen aan te voelen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief