Politieagenten lichten de actie toe aan de scholieren.
Politieagenten lichten de actie toe aan de scholieren. Foto: Picasa

'We hopen dat actie olievlekwerking heeft'

Door: Britta Janssen Algemeen

KRABBENDIJKE – In het kader van de verlichtingsactie van de ANWB 'Zet je licht aan', zijn vorige week leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke op stap geweest om op fietsroutes tags aan te brengen. Zij deden dit samen met de politie. Op een aantal punten werd met een spuitbus door middel van een sjabloon het wegdek voorzien van een tekst die fietsers erop moet attenderen hun verlichting aan te zetten. 

Jeugdagent René Vader vertelt dat het de politie leuk en zinvol leek om aan te haken op de landelijke voorlichtingscampagne. “We merken dat verlichting bij scholieren altijd wel een dingetje is en er worden best veel bekeuringen voor uitgeschreven. Door leerlingen er zelf bij te betrekken willen we meer bewustzijn creëren over het belang van fietsverlichting."

Donkere polder

Vader is jeugdagent voor de gemeenten Kapelle en Reimerswaal en heeft regelmatig contact met het Calvijn College. "De school heeft een centrale functie, want er fietsen veel kinderen vanuit omliggende dorpen door de donkere polder naar school. Met de actie krijgen de aanrijroutes een tekst om leerlingen erop te wijzen met verlichting aan te fietsen.”

Aanspreken

Volgens Vader is het lastig om de resultaten van dergelijke preventieacties te meten. “De effecten moeten we gaan zien, maar we hopen natuurlijk dat de actie ertoe leidt dat kinderen in het verkeer beter zichtbaar zijn."

Door de jeugd te betrekken bij de voorlichtingscampagne, hoopt Vader dat de actie een olievlekwerking krijgt, zodat kinderen elkaar gaan aanspreken als zij fietsen zonder verlichting. De fietsverlichtingsactie is landelijk uitgezet en scholen, organisaties en overheidsinstellingen kunnen er op eigen initiatief aan meedoen. "Wij hebben een paar dozen meegenomen met daarin spuitbussen en sjablonen, maar er zijn er nog heel veel, dus andere mensen kunnen er ook mee aan de slag.”

Wakker

In totaal werden er twaalf tags aangebracht door de leerlingen. “Officieel mag het niet, maar nu wel”, vertelt Vader. “De verf die gebruikt wordt is biologisch afbreekbaar en verdwijnt na een week of twee vanzelf door de regen. Tot die tijd kunnen we met de tags de kinderen die hun licht niet aan hebben 's ochtends wakker maken.”

Goed

Twan Zandee uit klas 1D, die een tag plaatste bij het busstation, heeft dat naar eigen zeggen niet nodig. “Ik doe altijd mijn licht aan, want dat is veilig. Ik vind het wel goed dat de actie er is, want sommigen doen hun verlichting niet aan. Ik denk dat door de tags iedereen zijn licht aan gaat doen. Het was best moeilijk om de tag te plaatsen, maar het was wel heel leuk om te doen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief