Het kantoor van RZWN is zaterdag 17 maart open voor bezoekers.
Het kantoor van RZWN is zaterdag 17 maart open voor bezoekers. Foto: Picasa

Week van Zorg en Welzijn: de maatschappelijk reumaverpleegkundige

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

GOES - Een reumatische aandoening is meestal chronisch. Voor wie deze diagnose krijgt, kan het moeilijk zijn om te accepteren dat het leven verandert. De maatschappelijk reumaverpleegkundige van Reumazorg Zuid West Nederland ondersteunt de patiënt hierbij. "Deze integrale zorg is uniek in Nederland", vertelt reumatoloog Josien Veris van Reumazorg Zuid West Nederland. "Onze overtuiging is dat je voor de beste zorg naar de hele mens moet kijken."

Er zijn verschillende soorten reuma. Zo hebben ouderen vaak artrose (slijtage). De specialisten van Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN) behandelen alle reumatische aandoeningen van spieren en gewrichten die niet zijn veroorzaakt door een ongeval.

Afbouwen

Reuma is inmiddels goed te behandelen, vertelt reumatoloog Josien Veris. "Over het algemeen zijn reumatische aandoeningen met de juiste medicatie goed onder controle te houden. We streven ernaar de reuma rustig te houden. Als er geen actieve ontstekingen zijn, vermindert de pijn." Maar soms duurt het even om de juiste medicatie te vinden, legt Veris uit, want iedere patiënt is anders. "In het begin kan de patiënt daardoor meer klachten hebben." Het is niet gezegd dat een reumapatiënt de rest van zijn leven medicijnen moet slikken. "We proberen altijd langzaam de medicatie af te bouwen als de ziekte rustig is, soms lukt het zonder medicatie."

Psychisch

Naast de lichamelijke gesteldheid heeft RZWN ook aandacht voor het psychisch welbevinden van haar patiënten. De afgelopen jaren merkten Veris en haar collega's soms dat de medicatie wel zijn werk deed, maar de kwaliteit van leven voor patiënten niet vooruit ging. Deze patiënten biedt RZWN nu psychosomatische behandelingen door gespecialiseerd maatschappelijk reumaverpleegkundige Emilie. "Zij is psychologisch geschoold en heeft ook kennis van reumatische aandoeningen."

Accepteren

Emilie helpt reumapatiënten hun ziekte accepteren. De ene persoon lukt dat sneller dan de ander. Mensen met reumatische aandoeningen kunnen last hebben van pijn en vermoeidheid. Emilie praat met hen bijvoorbeeld over het erkennen van het hebben van een chronische ziekte. Daarnaast staat ze patiënten bij met levensstijladvies en biedt ze een luisterend oor. "Reuma zie je niet", verklaart Veris. Daardoor voelt een patiënt zich niet altijd geaccepteerd door de omgeving. "Als je pijn hebt, wil je daarover niet altijd zeuren tegen je partner. Maar door het bespreekbaar te maken, kan de familie wel leren beter aan te voelen hoe het met je gaat."

Evenwicht

Met de juiste medicatie en levensstijl is er in 95 procent van de gevallen goed te leven met reuma, zegt Veris. "Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen rust en actief bezig zijn. Dat is te leren. Als je bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark gaat, moet je de dag erna zorgen dat je rustig aan kunt doen."

Emilie heeft inmiddels al ruim 150 mensen geholpen. Ze begeleidt patiënten via huisbezoeken en e-consults, maar ook gecombineerd met een persoonlijke afspraak die een patiënt toch al had in de RZWN-locatie. "Zo gaat de zorg in één moeite door."

Niet levensbepalend

De integrale zorg aan reumapatiënten met de begeleiding van de maatschappelijk reumaverpleegkundige daarbij, is geboren uit de overtuiging dat de lichamelijke en psychische gesteldheid van mensen elkaar beïnvloeden. "Daarom kijken wij voor goede zorg naar de hele mens. Als we patiënten helpen met lichamelijke en psychische klachten, zitten ze lekkerder in hun vel. De reuma wordt dan een klein onderdeel van het leven, en is niet levensbepalend." 

Week van Zorg en Welzijn

Reumazorg Zuid West Nederland neemt ook deel aan de landelijke Week van Zorg en Welzijn. De locatie in Goes, aan de Van Hertumweg 17-19, is zaterdag (17 maart) van 10.00 uur tot 15.00 uur open. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld zien hoe de medewerkers met specialistische reumazorg omgaan. Er zijn demonstraties van diverse onderzoekstechnieken, zoals echografie, capillaroscopie en de nieuwe handscan. Daarnaast kunnen bezoekers kennismaken met de reumatologen tijdens het 'speeddaten'.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief