Bewoners Silvanna, Joan en Femke, gastvrouw Mireille, bewoner Roger en begeleidster Lucie (vlnr).
Bewoners Silvanna, Joan en Femke, gastvrouw Mireille, bewoner Roger en begeleidster Lucie (vlnr). (Foto: Coby Weijers)

Staatssecretaris opent Zeeuwse Gronden in Yerseke

  Bedrijvig Nieuws

YERSEKE - Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt op maandag 1 juli naar Yerseke om de nieuwe locatie van ggz-organisatie Zeeuwse Gronden officieel te openen. Het gloednieuwe complex Bosburg telt zestien appartementen en is sinds november bewoond. Nu de bewoners gesetteld zijn, is het tijd voor feest.


Zeeuwse Gronden biedt woon- en dagbestedingsvoorzieningen voor mensen met psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie, ernstige depressie of een angststoornis. Zij wonen zelfstandig in hun eigen appartement met onder meer een badkamer en keuken en krijgen behandeling en begeleiding op maat. Bosburg heeft een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners samen kunnen kletsen, eten of koken als ze dat leuk vinden. Daarnaast zijn er allerlei vormen van dagbesteding in de buurt. "We hebben bijvoorbeeld een technische dagbestedingslocatie waar mensen onder meer fietsen repareren en meubels maken, een creatieve dagbesteding met bijvoorbeeld schilderworkshops en een grote tuin met bloemen en groenten voor cliënten met groene vingers", vertelt Hanna Laport van Zeeuwse Gronden. Sommige locaties bieden wonen én dagbesteding en waar dat niet het geval is, zoals in Yerseke, is er een taxiservice van en naar de verschillende dagbestedingen. 
De organisatie heeft ook een grote groep ambulante cliënten. Zij wonen niet bij Zeeuwse Gronden, maar krijgen wel behandeling of begeleiding.

Maatschappelijk
Zeeuwse Gronden begon in 2005 met een woonlocatie. "De jaren erna zijn we snel gegroeid. We hebben nu elf woonvoorzieningen in Zeeland en de twaalfde is in ontwikkeling in Koudekerke.  Ook hebben we elf dagbestedingslocaties. Er is veel vraag naar vanuit families en we hebben inmiddels goede contacten opgebouwd met woningcorporaties en gemeenten." Het ideaal van de ggz-organisatie is dat de bewoners in hun eigen gemeente, dichtbij hun familie wonen én middenin de samenleving." Ze doen van alles om deel uit te maken van de wereld om hen heen, zoals activiteiten voor het goede doel of taart bakken bij evenementen in de buurt. "In Kruiningen hebben we ons maatschappelijk restaurant het Melkmeisje. Hier komen ook buurtbewoners lunchen en dat stimuleren we juist. In Bosburg hielden we aan het begin van het jaar een nieuwjaarsbijeenkomst waarbij mensen uit het dorp konden komen kijken en kennismaken met de bewoners. Dat was hartstikke leuk."

Feestelijk
Bosburg telt vijftien appartementen - inmiddels allemaal bewoond - en een logeerappartement voor mensen die tijdelijk rust of begeleiding nodig hebben. "Cliënten kunnen hier in principe hun hele leven wonen, zolang als ze willen. We hebben jonge bewoners en mensen van rond de vijftig jaar. Dat is heel gevarieerd." In Yerseke wonen nieuwe cliënten, maar ook bewoners die eerder op een andere locatie woonden en graag wilden verhuizen naar Bosburg. Nu zij hier allemaal hun draai hebben gevonden en de nieuwe tuin mooi groen kleurt, is het tijd voor de officiële opening met de staatssecretaris. Bij deze feestelijke bijeenkomst op maandag 1 juli zijn alle belangstellenden welkom. Kijk voor het programma op de website van Zeeuwse Gronden.

Zeeuwse Gronden - tel. 0115-621314 - www.zeeuwsegronden.nl - info@zeeuwsegronden.nl. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief