De veelzijdige boekhandel Lectori in Kapelle.
De veelzijdige boekhandel Lectori in Kapelle.

Boekhandel Lectori in Kapelle is onderdeel van de samenleving

  Bedrijvig Nieuws

KAPELLE – Boekhandel Lectori viert donderdag dat de winkel dertig jaar geleden voor het eerst open ging. Bedrijfsleidster Hendriek Flikweert-Herselman is met haar team al drie decennia lang gepassioneerd met het boekenvak bezig. Om het jubileum te vieren komt donderdag de Fiep Westendorp-dubbeldeksbus langs. "We willen de allerjongsten in het zonnetje zetten, want zij zijn de klanten van de toekomst", zegt Hendriek


Het assortiment is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Naast een breed aanbod aan literatuur en lectuur, kunnen mensen bij Lectori terecht voor kantoorartikelen, wenskaarten, verschillende soorten cadeautjes en speelgoed. Ook is er een ING-servicepunt en een servicebalie van Post NL aanwezig in de Kapelse boekhandel. Bovendien worden er in de leeshoek regelmatig workshops en lezingen gegeven.

Familiebedrijf

Lectori, dat 'de lezer zijt gegroet’ betekent, is een echt familiebedrijf. Hendrieks ouders hadden een drukkerij en toen de enige boekhandel in Kapelle sloot, besloot de familie Herselman een kantoorboekhandel te beginnen. “Ik zat in de zorg, maar vond het moeilijk om mijn werk niet mee naar huis te nemen. Toen er een pand aan de Biezelingsestraat vrijkwam, stelde mijn vader voor Lectori te starten. Na zeven jaar zijn we verhuisd naar onze huidige locatie aan de Weststraat. Wij waren de eerste winkel van Nederland met de combinatie boekhandel en postkantoor.”

Reuring

Het organiseren zit Hendriek in het bloed en Lectori ontplooit dan ook tal van activiteiten rondom literatuur. “We hebben in het kader van de week van het Zeeuwse boek bijvoorbeeld een 'Feest van herkenning' georganiseerd, waarbij ouderen aan de hand van voorwerpen van vroeger, en onder het genot van zelfgebakken appeltaart, herinneringen ophalen. Ik vind het belangrijk dat commercie niet altijd op de eerste plaats komt; de winkel moet een onderdeel van de samenleving zijn en we zorgen dan ook graag voor een beetje reuring in het dorp. Er is altijd veel belangstelling voor de activiteiten en ook de lokale, creatieve mensen die we vragen deel te nemen doen dit met veel enthousiasme.” 

Vrijdagavond

Vanaf vrijdag 22 november, tot en met het eind van het jaar, is Lectori ook op vrijdagavond geopend. Tijdens deze extra koopavonden worden verschillende workshops en boekpresentaties georganiseerd.

Eigenwijs

Hendriek vindt het belangrijk dat de winkel inspeelt op de vraag van de klant. Met het verdwijnen van de speelgoedwinkel in het dorp, heeft zij het assortiment uitgebreid met speelgoed. “Kinderen kunnen hier hun verjaardagsboxen vullen. Ik wil een gemakswinkel zijn waar je verrast wordt en lekker doorheen kunt struinen. Door originele producten aan te bieden en mee te denken met de klant willen we ons onderscheiden. Het is, denk ik, goed om bij de inkoop een beetje eigenwijs te zijn. We proberen altijd net even wat anders aan te bieden. En ik vind een goed sfeer belangrijk. Mensen moeten hier graag komen. We willen dat mensen in het dorp blijven voor hun aankopen. Alhoewel het internet op de loer ligt, zullen mensen altijd iets tastbaars willen kopen. Zo zie je dat mensen die eerst vooral een e-reader gebruikten, weer een ‘echt’ boek in hun handen willen hebben. Zeg nou zelf, er is toch niets fijner dan kunnen bladeren in een boek?”

Boekhandel Lectori - Weststraat 9-11 - 4421 AC Kapelle - tel. 0113 344 128 - Facebook: Boekhandel Lectori

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>