Column Eugène de Kok: 'Protestbewegingen'

  Column

Na de jaren ‘50 van de vorige eeuw, die in het teken stonden van de wederopbouw, had je in de jaren ‘60 van de vorige eeuw eerst hippies, hippies en nog eens hippies, waarna het de beurt was aan de provo's met hun witte fietsen, de feministische Dolle Mina’s en honderden boze studenten in het Maagdenhuis in Amsterdam. Allemaal maakten ze zich op de een of andere manier sterk voor meer rechten.


In de jaren ‘70 leek iedereen vooral met zichzelf bezig in plaats van met de maatschappij, maar in de vroege jaren ‘80 ging iedereen weer boos naar buiten. Het Malieveld in Den Haag stond vaker vol dan leeg met mensen die laaiend waren over lage lonen, massaontslagen en over de plaatsing van kruisraketten. De betoging daartegen, vol vredelievende babyboomers, hun ouders en kinderen, is nog altijd het referentiepunt voor beroepsdemonstranten.

Voor westerlingen was er in de zorgeloze jaren ‘90 werkelijk geen enkele reden om boos te zijn, maar velen deden toch alsof, mede dankzij de deprimerende teksten van boosman Kurt Cobain en consorten.

Het eerste decennium van het nieuwe millennium was een ander verhaal. Na alle nutteloze zorgen over de Millenniumbug - en de miljoenen euro’s om deze zogenaamde crisis te bestrijden - kwam er ondanks 11 september en de economische crisis, die in 2008 begon, pas weer een grote protestbeweging in 2011. Onder de noemer Occupy sloegen ontevreden mensen hun sjofele tentjes op bij beurswalhalla’s als Wall Street en de City. Daarmee wilden ze hun ongenoegen uiten over de enorme bedragen in de zakken van een handjevol superrijken.

En nu, een paar jaar later, zie je opeens gele hesjes. Het begon met een Franse trucker in een veiligheidsvestje die niet blij was met de hoge brandstofprijzen, maar al snel sloten zich mensen aan die ‘gewoon’ boos waren. En daar ging het fout. Als je alleen maar boos bent, wil je niets bereiken, maar alleen die woede botvieren. Dan krijg je de chaos en brandende straten, zoals je die vorige week zag in Frankrijk. Daarmee zullen ze niets bereiken. Alleen maar weerstand. En dat is jammer, want er is tegenwoordig heel veel om je druk over te maken.

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief