Voorzitter Kees Vink temidden van jeugdleden van VV Kapelle.
Voorzitter Kees Vink temidden van jeugdleden van VV Kapelle. Foto: Coby Weijers

VV Kapelle gaat voor rookvrij complex

Door: Britta Janssen Sport en vereniging

KAPELLE - Bij voetbalvereniging Kapelle mogen rokers vanaf deze week alleen nog op zaterdagmiddag op het terras een sigaret opsteken. Dit is wat het bestuur betreft een opmaat naar een algeheel rookverbod, vertelt voorzitter Kees Vink van VV Kapelle. "Volgend jaar hopen we het complex helemaal rookvrij te maken, maar daarvoor is nu nog niet genoeg draagvlak en we willen geen politieagent moeten spelen."

 

De huisartsen in de gemeente Kapelle hebben dit voorjaar naar aanleiding van de campagne voor een rookvrije generatie een brief gestuurd aan alle sportverenigingen in de gemeente en daarmee wilde de Kapelse zaterdag-derdeklasser graag aan de slag, vertelt voorzitter Kees Vink. "De huisartsen houden in de brief een pleidooi om de sportverenigingen rookvrij te maken."

Unaniem
Over dit thema is gesproken in de algemene ledenvergadering van VV Kapelle en er werd volgens de voorzitter overwegend positief op gereageerd. "De leden hebben op 7 september unaniem ingestemd met het rookvrij maken van het hele terrein op de zaterdag tot 13.00 uur. Daarnaast verzoeken we aanwezigen helemaal niet meer langs de velden te roken, ook niet doordeweeks. Spelers ruiken de rook als zij op het veld staan."

Borden
Tussen de ingang van het voetbalcomplex op sportpark Het Groene Woud aan de Vroonlandseweg en het pad naar de ingang van de kantine mag nu vanaf donderdag (1 november) niet meer gerookt worden. "We verwijderen alle rookvoorzieningen in de buurt van de ingang van het clubgebouw. Op het terrein hangen borden die sporters en supporters attent maken op de rookvrije omgeving. Er mag nu alleen nog gerookt worden op zaterdagmiddag op het terras."

Spannend

Hoewel de leden zonder veel problemen hebben ingestemd met het nieuwe beleid vindt de voorzitter het toch spannend hoe er zaterdag gereageerd wordt op de eerste rookvrije ochtend. "Je hoort wel eens gemopper, maar er is niet echt geprotesteerd. Er wordt nog wel gerookt op het terras, maar je ziet dat al steeds minder worden."

Politieagent

Het bestuur van de voetbalclub rekent op het gezonde verstand en de medewerking van alle bezoekers bij het naleven van de nieuwe regels. "Roken en sporten gaat wat ons betreft niet samen. Zeker voor de jeugd vinden we het belangrijk om het goede voorbeeld te geven voor een rookvrije generatie. Maar we willen geen politieagent spelen. Daarom voeren we het rookverbod eerst deels in, omdat er nog niet genoeg draagvlak is om roken voor de hele zaterdag te verbieden. Dat hopen we wel volgend jaar te kunnen invoeren."

Meer informatie
De beweging 'Een rookvrije generatie' is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Er worden onder meer campagnematerialen als posters beschikbaar gesteld aan sportverenigingen in Nederland die het roken op hun terreinen aan banden willen leggen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief