Kees en Annella Tolhoek met het gezin wat zij ondersteunen in Gambia
Kees en Annella Tolhoek met het gezin wat zij ondersteunen in Gambia (Foto: Frans van Pagee)

Steun vanuit Reimerswaal voor Gambia

  Sport en Vereniging

WAARDE/ RILLAND - Kees en Annella Tolhoek uit Waarde steunen op hun eigen manier een gezin in Gambia door schoolgeld te betalen voor twee schoolgaande kinderen. Dat niet alleen, ze gaan nagenoeg jaarlijks op vakantie naar Gambia, sturen tussendoor ook regelmatig spullen op die daadwerkelijk hard nodig zijn voor ook de lokale bevolking. Ze doen al zo’n 6 jaar op geheel eigen wijze en willen dat zo houden, geen depot worden waar alles zómaar kan worden gebracht. 


Ook Gerty Poort woonachtig in Rilland heeft iets met Gambia, zij steunt een voetbalteam namelijk het Gambia Amputée Football Team. Een team dat afhankelijk is van bijvoorbeeld loopkrukken, (voetbal) sportkleding, donaties gezien hun beperkingen.

Kees en Annella Tolhoek

Zo’n 6 jaar geleden lagen Kees en Annella bij het zwembad van hun appartement, waar ze het verhaal aan luisterden van een Nederlands echtpaar dat steun bood aan de lokale bevolking. Annella had meteen iets van, ‘’dat zou ik ook graag willen’’, maar begon er pas later over tegen echtgenoot Kees. En toen bleek dat hij eveneens was gecharmeerd van het idee om dit ook te gaan doen, de nuchtere Zeeuwse mentaliteit van ‘’ze zorgen maar voor zichzelf’’ waarvoor Annella vreesde, bleek geheel anders te zijn.

Ook Kees was geraakt door het verhaal, maar wisten beiden niet hoe ze dit aan moesten pakken. De volgende morgen liep het Nederlandse echtpaar weer voorbij, waarop ze besloten het fijne te vragen hoe zij ook iets konden betekenen en zo begon hun gezamenlijke passie voor de Gambiaanse lokale bevolking tot aan een EHBO-post honderden kilometers verderop. Ze steunen nu twee schoolgaande kinderen tot hun 15 jaar, een fiets voor de vader die schilder is, hebben een school voorzien meerdere computers, voetbalteams van kleding, verbandmaterialen voor kleine EHBO-posten die deze het hardste nodig hebben.

Tijdens hun vakantie constateren ze regelmatig versleten meubilair, geven dan iets extra geld waar ze daadwerkelijk aangeven waarvoor het is. Later een foto krijgen opgestuurd dat hun project weer geslaagd is. Voetbalteams in de Reimerswaalse clubtenues in Gambia geschonken door de clubs welke het echtpaar opstuurt met weer later de foto’s van de trotse voetbalteams waarvoor ze bestemd waren. Het is dan weliswaar ‘’een druppel op gloeiende plaat’’ volgens hun door vele armoede die er heerst. Ze hebben ze inmiddels thuis fotoboeken vol liggen die ze met trost inzien.

Gerty Poort

Voor Gerty Poort uit Rillandia ligt het anders, zij biedt hulp aan een voetbalteam met beperkingen. Doelgericht is zij opzoek naar steun die ze hard kan gebruiken, geïnspireerd door de ooit beroemde voetballer Lamin Jammeh die door een verkeerde behandeling aan een beenbreuk zijn been verloor. Zijn droom om profvoetballer te worden in Europa viel in duigen, maar het plezier in de sport is er nog altijd. Nu de leider van het Gambia Amputée Football Team (GAFT). Echter is hij afhankelijk geworden, loopkrukken, voetmaterialen, -kleding maar ook financiële steun is benodigd om de droom die hij nu heeft te bewerkstelligen.

En dat is ‘’ooit met zijn team in Europa een wedstrijd te spelen’’. Mocht u haar willen steunen in bijvoorbeeld kleding, loopkrukken of een donatie, voor contact u terecht bij dit email-adres gertyonline@gmail.com of haar facebookaccount voor de verdere gegevens van Gerty Poort.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Werken in de logistiek

Zeeland en West-Brabant

Teamleider Verwerking

Steenbergen

Chauffeurs leerlingenvervoer

Beveland, Walcheren en Reimerswaal

Verpleegkundigen

Goes

Voegers

Zeeland en West-Brabant