De Horizon gaat voor lezen

  Sport en Vereniging

RILLAND - Op basisschool De Horizon in Rilland is het elke dinsdagmiddag tijd voor de Boekenbende. En dat vijftien weken lang.


In drie blokken van vijf weken komen tijdens de boekenbende speciaal uitgenodigde kinderen samen die nog beter willen worden in lezen en taal. “Het is een extra kans voor veel kinderen, dankzij een mooie subsidie die de school heeft gekregen om het leesonderwijs een boost te geven”, vertelt schooldirecteur Corina Mackloet.  Er is een Boekenbende voor groep 1 tot en met 4 en een Boekenbende voor groep 5 tot en met 8. In samenwerking met Bibliotheek Oosterschelde is er een aantrekkelijk naschools aanbod samengesteld. Tijdens eerdere bijeenkomsten werd er met veel verschillende boeken, maar ook met gastdocenten muziek, spelletjes en attributen, elke week al een leesfeestje neergezet. “De kinderen in de Boekenbende vanaf groep 5 konden zo hun smaak ontwikkelen en mochten mee bepalen welke boeken er voor school aangeschaft moesten worden. Ook vroegen ze klasgenoten naar hun wensen en zo werd de basis gelegd voor een vernieuwing van de boekencollectie op school.”

Kinderboekenambassadeur

Vorige week maakte deze groep kennis met de bekende kinderboekenschrijver Manon Sikkel, de kinderboekenambassadeur van Nederland. “Ze kwam speciaal voor een enthousiaste meet & greet met de Boekenbende en vertelde enorm veel over haar werk, hoe ze tot inspiratie komt en natuurlijk over haar boeken! Nadien konden de kinderen van de hele school meegenieten van haar verhalen. Zo’n bezoek motiveert enorm. En daarmee zijn we nog niet klaar, want dinsdag komt niemand minder dan Mark Janssen langs. Hij heeft al meer dan 500 kinderboeken geïllustreerd. En met zijn krachtige kleurrijke techniek neemt hij veel kinderen mee in de verhalen. Mark zal voorlezen uit zijn nieuwe prentenboek ‘Dromer’, het Kinderboekenweek-prentenboek van 2021. Daarna laat hij natuurlijk zijn tekentalent zien. De kans om een bekende schrijver en illustrator te ontmoeten heb je niet elke dag. Maar deze kinderen hebben het wel!’

Door het inzetten van deze Boekenbendes worden er mooie kansen gecreëerd voor het ontwikkelen van leesmotivatie en leesplezier bij de kinderen, aldus de directeur. “Met behulp van een aantal enthousiaste ouders is de boekencollectie opgeschoond en prijkt er binnenkort in de hal van De Horizon in nieuwe kasten een prachtige up-tot-date boekencollectie.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief