Organisatie Wielercomité Yerseke: Sebastiaan v.d. Jagt, Jacco van Burg, Edwin Barentsen, Martien Gijzel en Matthias van Burg (vlnr).
Organisatie Wielercomité Yerseke: Sebastiaan v.d. Jagt, Jacco van Burg, Edwin Barentsen, Martien Gijzel en Matthias van Burg (vlnr). Foto: Annuska Barentsen

Ronde van Yerseke blijft zich ontwikkelen

Door: Britta Janssen Sport

YERSEKE - Voor de derde keer vindt zaterdag (14 juli) de TMZ Ronde van Yerseke plaats.

Door de verschillende klassen is deze wedstrijd van Trimbelangen Midden-Zeeland (TMZ) geschikt voor zowel beginners als gevorderde renners.

Parcours

Het 2300 meter lange parcours begint en eindigt op de Burenpolderweg, ter hoogte van café de Sportvisser. Het voert langs de mosselkotters in de havens van Yerseke via de Burenpolderweg en buigt dan af het dorp in door de Groeninx van Zoelenstraat. Deze route bevalt volgens de organisatie goed. “Het is een attractief en afwisselend parcours”, vindt Sebastiaan van der Jagt. Deze Yersekenaar maakt deel uit van de organisatie van de Ronde van Yerseke en doet zelf ook aan wielrennen.

Beklimming

“Het parcours biedt best wat hoogteverschillen.” Zo heeft de organisatie het oplopende klinkerpad bij de Bakenweg omgedoopt tot ‘Alpe du Steijn’, genoemd naar het naastgelegen bedrijf. “Als je die beklimming voor de tiende keer doet, voel je het wel”, lacht Van der Jagt.

Opstapklasse

Alle categorieën zijn vertegenwoordigd in de Ronde van Yerseke: S/P, D, veertigplus en amateurs. Zij leggen dertig, veertig, vijftig of zestig kilometer af. Als eerste klinkt om 13.00 uur het startschot voor de D-categorie. Om 13.01 uur starten de deelnemers in de S/P-categorie. Om 14.15 uur is het de beurt aan de Amateurs 40-plus en om 15.30 uur beginnen de Amateurs. “Aan de opstapklasse S/P doen veel deelnemers uit de buurt mee, maar in de andere klassen zijn er ook wielrenners uit bijvoorbeeld Brabant en Zuid-Holland. Aan de opstapklasse kan iedereen meedoen die eens een echte wedstrijd wil meemaken.”

Groeien

De Ronde van Yerseke onder de TMZ-vlag vond in 2016 voor het eerst plaats. Het is een idee van een vriendengroep van wielerliefhebbers, omdat een ronde voor Zeeuwse renners ontbrak in het dorp. “We willen ieder jaar met kleine stapjes groeien. Zo hebben we nu een groot led-scherm van drie bij twee meter waarop de doorkomsttijden van de renners en logo’s en filmpjes van sponsors te zien zijn.” 

Druk
Bij de eerste editie sprak de organisatie de hoop uit dat hun ronde een jaarlijks terugkerende wedstrijd zou worden. Die wens lijkt uit te komen. “Vorig jaar was de Ronde van Yerseke met 161 deelnemers de op één na drukste TMZ-wedstrijd. We hopen dit jaar op minimaal evenveel deelnemers, en het liefst meer natuurlijk.”
Inschrijven voor deelname kan op de dag zelf bij café de Sportvisser.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief