Het defilé met militaire voertuigen door Kapelle.
Het defilé met militaire voertuigen door Kapelle. (Archieffoto: Coby Weijers)

Zesde Franse Slag Mars in Kapelle

  Sport

KAPELLE - In en om Kapelle vindt zaterdag, in het kader van de Franse herdenkings- en feestweek Toujours Kapelle, voor de zesde keer de Franse Slag Mars plaats. De deelnemers lopen verschillende afstanden langs historische punten.


De start en finish voor alle wandelingen is dorpshuis De Vroone in Kapelle. Er zijn zeven verschillende routes, die vooral in het buitengebied van Kapelle en Wemeldinge liggen. De deelnemers lopen 5, 10, 15, 20, 24, 33 of 40 kilometer.

Monument

Een deel van de routes voert langs natuurgebied de Kapelse Moer, waar op dat moment veel vogels broeden. Ook het monument bij de Postbrug, waar Franse militairen in 1940 streden tegen de oprukkende Duitse overmacht, ligt aan de route. Vlak voor de Franse Militaire Begraafplaats in Kapelle komen de routes samen.

Oorlogsmuseum

Alle routes voeren over de Kunstmarkt, in de tuin van de Nederlands Hervormde kerk in Kapelle. Vlak voor de finish passeren de wandelaars oorlogsmuseum Vitality, dat vooral de rol van de Franse inzet in 1940 belicht. Bij het museum wordt een militair kampement ingericht en re-enactment-activiteiten gehouden.

Overleden

De officiële 'opening' van de Franse Slag Mars is om 9.30 uur, met de start van het defilé met militaire voertuigen door Kapelle. 'Helaas zijn in het afgelopen jaar de laatste twee Franse oud-strijders overleden, die via Vitality nog betrokken waren bij de herdenkingen in Kapelle', laat de organisatie weten. 'Het is daarom des te meer van belang dat met de Franse Slag Mars de herinnering in stand wordt gehouden aan de Franse militairen die hier in 1940 hun leven in de waagschaal stelden voor onze vrijheid.'

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de wandelingen op www.franseslagkapelle.nl. Toujours Kapelle sluit zaterdag af met een vol programma. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief