Het arrestatieteam deed onder andere een inval in Oudenbosch
Het arrestatieteam deed onder andere een inval in Oudenbosch Foto: Peter Braakmann

Roosendaler vast voor terrorisme

Door: Remko Vermunt 112 Meldingen

ROOSENDAAL - De politie heeft maandagochtend een 37-jarige Roosendaler aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Daarnaast zijn twee broers van 26 en 29 jaar uit Oudenbosch en een 39-jarige man uit Essen aangehouden. 

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de vier mannen van Marokkaans-Nederlandse afkomst in beeld zijn gekomen in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. "Dat onderzoek richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een Kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen", meldt het OM. 

De vandaag aangehouden mannen zijn samen met de verdachte in de Rotterdamse zaak te horen in het geluidsfragment en daarbij hebben ze het onder andere over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat. Tegen de Rotterdammer is vorig jaar acht jaar gevangenisstraf geëist. "De rechtbank veroordeelde hem in november 2017 tot 4 jaar cel. Het door het OM ingestelde hoger beroep wordt binnenkort behandeld."

Hennepkwekerij

Maandagochtend zijn drie woningen onderzocht in Oudenbosch en Roosendaal, een loods in Sprundel en twee woningen in Essen en Antwerpen. Daarbij werden drie auto's in beslag genomen, maar ook digitale gegevensdragers. "In de woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij met meer dan 100 planten. Er zijn bij de doorzoekingen geen wapens of explosieven aangetroffen." De in Nederland aangehouden verdachten worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De in België aangehouden verdachte wordt overgeleverd aan Nederland. "Het onderzoek richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme en ook opruiing tot terrorisme door het verspreiden van gewelddadig jihadisme via social media", aldus het OM.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief