Afbeelding

Jan Jongmans laatste tuinman van Philips Nederland

Algemeen

ROOSENDAAL - Op 15 november ‘rolt’ de laatste lamp van de band bij Philips Roosendaal. Daarmee komt er een eind aan 67 jaar Philips in Roosendaal. Een geschiedenis, waar met name oud -medewerkers bewogen op terugkijken. Het eerste keukentafelgesprek hebben we gevoerd met Jan Jongmans, de laatste tuinman van Philips Nederland, die in 2003 afscheid nam.

Jan Jongmans is een emotioneel begaan mens. Hij is, zelfs na zijn pensioen, sterk betrokken gebleven bij het bedrijf waar hij 40 jaar heeft gewerkt. Hij heeft recentelijk actie gevoerd om de schoorsteen op het Philipsterrein te behouden. Daarnaast helpt hij mee bij de voorbereidingen van de tentoonstelling over Philips die binnenkort in Museum Tongerlohuys bezichtigd kan worden. En dankzij de Senioren Vereniging Philips Roosendaal, houdt hij regelmatig contact met ‘oud’- collega’s.

Groot bedrijf “Voor Roosendaal was de komst van Philips een uitermate belangrijke impuls voor de arbeidsmarkt. Vanuit Roosendaal, maar ook vanuit de regio en België, werkten er enkele duizenden mensen. Die werden met bedrijfsbussen opgehaald”, begint Jongmans zijn enthousiaste verhaal. “In 1963 stopte de tuinderij van de firma Jongmans aan de Burgerhoutsestraat waar Jan werkte. Dankzij de contacten die ik had, kon ik bij de gemeente Fijnaart, de PTT of bij Philips gaan werken. De keuze voor Philips was in die tijd heel logisch. Samen met 2 andere collega’s droeg ik de verantwoordelijkheid over de totale groenvoorziening van het bedrijf”. Jongmans verwijst daarbij naar al het buitengroen, maar ook de planten en bloemen die op de kantoren en in de kantine stonden werden door hen gekweekt en verzorgd. “Onze groenafdeling hield zich bezig met tuinaanleg, snoeien, zaaien, het leggen van graszoden en het schoonmaken van de vijvers”. Doordat de directie bepaalde privileges had, werd ook daar in de thuissituatie het groen onderhouden. “Dat was in die tijd heel gebruikelijk”, zegt Jan daarover. “In feite moest je dat zien als een bonus in natura”.

Vrije vogel Doordat het bedrijf in de loop der jaren sterk groeide, waardoor ook het fabrieksterrein werd uitgebreid, was er op enig moment behoefte aan extra mankracht voor de groenvoorziening, die van buitenaf werd ingehuurd. “Omdat ik als tuinman graag mijn 40 jaren bij Philips vol wilde en kon maken, was ik in 2003 ook de laatste die in die functie Philips Nederland heeft verlaten”. Dat Jongmans tevreden is geweest over die periode van zijn arbeidzame leven blijkt wel uit de wijze hoe hij dat samenvat: “Natuurlijk is er in ieder bedrijf wel wat, maar als ik het niet naar mijn zin zou hebben gehad, dan was ik er nooit 40 jaar gebleven”. Wat Jongmans vooral plezierde was het feit dat hij zich door de jaren heen altijd een vrije vogel heeft gevoeld. “Was het slecht weer, dan werden we voor allerlei andere zaken ingezet. We hebben transporten van grote silo’s begeleid, kerstbomen gekapt en op het terrein weggezet en versierd. Ik heb ook nog een tijdje de verkoop van restmaterialen mogen regelen. Alles wat niet meer werd gebruikt, konden de werknemers voor een habbekrats kopen, zodat ze thuis met dat materiaal nog eens wat konden knutselen. Philips was zondermeer een goede werkgever, maar we hebben ook regelmatig op de barricaden moeten staan om ons recht te halen”, besluit Jongmans over deze belangrijke periode in zijn leven.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief