Afbeelding

Tentoonstelling over Roosendaalse bierbrouwerijen en oude cafés

Algemeen

ROOSENDAAL - De aanhef van dit lied en het historische sfeerbeeld van een moeder met kinderen die op de trap zitten te wachten totdat vader thuiskomt van zijn zoveelste bezoek aan het stam- of buurtcafé, waren de aanhef van voorzitter René Konings van Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. En daarmee bepaalde hij de sfeer van de opening van de tentoonstelling.

Samen met kastelein Jac Wezenbeek en leden van het Biergilde Roosendaal, was de aanloop naar de officiële opening van de tentoonstelling er een met menige kwinkslag en knikjes van herkenbaarheid. Die herkenbaarheid deed zich ook gelden bij het bezoek aan de tentoonstelling, waar onder andere een fantastische fotocollage van de Damstraat was gemaakt met alle cafés van weleer.

Werkgroep Industrieel Verleden “De werkgroep Industrieel Verleden van de Heemkundekring, heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd middels kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen over de Vero-Borstelfabriek Vermunt, de Koninklijke Grafische Kunstinrichting J. van Poll Suykerbuyk en de Tabaksindustrie van Roosendaal”, verwees voorzitter Konings naar eerder gehouden succesvolle tentoonstellingen. Met de opening van zijn speech middels de liedjestekst ‘Ach vader lief, toe drink niet meer…’ had hij de lachers vanaf het begin op de hand. Hij roemde de werkgroep, maar ook het bijzondere fotowerk van Ben Steffen en de etaleurs-kwaliteiten van Leo van Dongen, noemde hij met name. “En met oprechte trots verwijs ik alvast naar het nagebouwde interieur van het oudste café van Roosendaal dat deze tentoonstelling rijk is en de prachtige fotocollage van de vroegere en hedendaagse Damstraat”.

Historisch overzicht “Als er iets ouder is dan de weg naar Rome, dan is het wel die naar het café”, vertelde Kastelein Jac Wezenbeek aan het begin van zijn historisch overzicht. “Toen er 2000 jaar geleden een volkstelling werd gehouden, was er geen plaats meer in de herberg. Met name dat beeld is in de loop der tijden drastisch veranderd. Iedere uitspanning en café is een toonbeeld van gastvrijheid geworden. En dat bier daarbij een leidende rol is gaan spelen is geen toevalligheid. Tenslotte was het water in vroeger tijden van zo’n slechte kwaliteit dat één van de voornaamste plichten van de huisvrouw het brouwen van bier was. Dat was op de eerste plaats voor eigen gebruik, maar wat over was werd tegen vergoeding aan derden geschonken”.

Het biergilde Dat er bij de opening van de tentoonstelling bier zou worden geschonken, was op zich geen verrassing. Anton Walraven van het Roosendaalse biergilde bracht het Roosendaalse bier Arnulfus onder de aandacht van de genodigden. “Ooit door Peter Broos gebrouwen en als extraatje bij een bierproeverij geschonken, was de wil om het te behouden zo groot dat het professioneel wordt gebrouwen en tegenwoordig in verschillende etablissementen verkrijgbaar is”. En het gilde zetten hun woorden om in daden en boden alle aanwezigen een goed glas Arnulfus aan, waarbij de ingrediënten honing en koriander voor de zoete en frisse smaak zorgden.

Openingstijden expositie Bierbrouwerijen en oude cafés van Roosendaal: september/oktober: elke dinsdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur (zaterdag 3 oktober van 10.00 tot 16.00 uur), Klooster Mariadal, Vincentiusstraat 7. Gratis toegang.

Voorzitter René Konings, tweede van rechts, en een aantal genodigden hebben plaatsgenomen in het nagebouwde Café de Veestallen van Jef Boone, onderdeel van de tentoonstelling over Roosendaalse bierbrouwerijen en oude cafés. FOTO: RENÉ BRUIJNINCX

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief