Afbeelding
Foto: Shutterstock

Roosendaal scoort goed op duurzaamheid

Door: Marijn Riemens Actueel

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal staat op een gedeelde twaalfde plek als het gaat om duurzaamheid bij Nederlandse gemeenten. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft Natuur & Milieu onderzoek gedaan naar zaken als het gebruik van zonnepanelen en afvalproductie. Deze zogenaamde quickscan geeft aan op welke duurzaamheidspunten de gemeente goed scoort en op welke terreinen het nog winst kan boeken.

Tijdens de verkiezingen is duurzaamheid een belangrijk agendapunt. Natuur & Milieu, een organisatie die zich inzet voor een schonere en duurzame wereld, heeft daarom bij 42 gemeenten twaalf onderwerpen onderzocht die veel impact hebben op het milieu. Deze punten zijn gebaseerd op de thema's energie, mobiliteit en afval.

Groene score

Roosendaal scoort vergeleken met de andere 41 gemeenten redelijk goed, aangezien het samen met onder andere Breda op een gedeelde twaalfde plek staat. Dit is lager dan de gemeenten Amsterdam, Alkmaar en Utrecht, maar bijvoorbeeld hoger dan 's-Hertogenbosch en Helmond. Bij vier van de twaalf onderwerpen is de gemeente één van de koplopers, bijvoorbeeld op het gebied van 'Zonnestroom'. Gemiddeld wordt binnen de gemeente Roosendaal per inwoner 69 kilowattuur (kWh) opgewekt met behulp van zonnepanelen. Ook 'Huishoudelijk restafval' levert de gemeente een groene score op, aangezien er per inwoner jaarlijks maar 164 kilogram afval wordt geproduceerd. Vergeleken met de gemeente Den Haag, dat 387 kilogram per inwoner produceert, is dit erg weinig.

Daarnaast is de gemeente op een aantal punten een volger, wat betekent dat het op deze punten al goed op weg is. Zo rijdt 50,9 procent van de gemeente-inwoners met de auto. Dat is iets meer dan de helft. Wanneer je dit vergelijkt met Delft, waar nog maar 33,8 procent van de bewoners met de auto rijdt, dan kan dit zeker nog verbeteren. Dit geldt ook voor het onderdeel 'Ambitie energie-, klimaat- of CO2-neutralisatie'. De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn. Vergeleken met Zaanstad is dit relatief laat, aangezien deze gemeente de wens heeft om al in 2020 neutraal te zijn op het gebied van energie.

Aardgasvrije wijken

Er zijn echter nog een aantal zaken die de gemeente Roosendaal wat duurzaamheid betreft moet veranderen. Zo heeft het volgens het onderzoek nog geen Green Deal Aardgasvrije wijken, wat betekent dat woningen nog veel aardgas gebruiken. Momenteel is Roosendaal echter bezig om heel de gemeente aardgasvrij te krijgen. De eerste stap in dit traject is de nieuwe wijk Stadsoevers. Hier wordt met een aardgasvrij plan geëxperimenteerd. ''Wij zijn al druk bezig met het uitvoeren van plannen om woningen, bedrijven, utiliteitsgebouwen en grote industrieën van het gas af te krijgen'', aldus de gemeente Roosendaal. Bij een volgende scan is het dan ook aannemelijk dat er op het punt 'Green Deal Aardgasvrije Wijken' beter wordt gescoord. In de toekomst moet er volgens Natuur & Milieu voor iedere wijk een warmteplan gemaakt worden, waarin beschreven staat wanneer er van het gas wordt afgegaan en wat het alternatief wordt.

Luchtvervuiling

Aan de aanpak van 'luchtvervuiling' heeft de gemeente Roosendaal volgens de quickscan nog weinig aandacht besteedt. Tien jaar geleden spraken alle gemeenten in Nederland af om vanaf 2015 alleen maar milieuvriendelijke voertuigen in te kopen die luchtvervuiling moeten verminderen. Dit kunnen vervoersmiddelen voor het eigen wagenpark zijn, maar bijvoorbeeld ook taxibusjes die kinderen met een verstandelijke beperking naar school brengen. Daarnaast heeft de gemeente amper gezocht naar manieren om winkels in de stad of omgeving te bevoorraden zonder dat hier CO2 bij vrijkomt. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie roept de gemeente Roosendaal dan ook op om zich aan te sluiten bij Green Deal, zodat het kan leren van andere deelnemers. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief