Monique Zijp vertelt over het Brabantse Eelt Theatercollectief FOTO HENNIE RIBBENS
Monique Zijp vertelt over het Brabantse Eelt Theatercollectief FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

Presentatie stichting Cultuur Verbindt Roosendaal

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL – Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal presenteerde zich afgelopen woensdag in schouwburg De Kring. Zij zal met het Cultuurnetwerk Roosendaal het cultuurbeleid in Roosendaal gaan uitvoeren. De stichting heeft de overgedragen verantwoordelijkheid van de gemeente overgenomen.


Zo'n veertig belangstellenden met cultuur in hun hart waren woensdagavond aanwezig bij de presentatie van de Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal. De stichting die voorkomt vanuit het Cultuurnetwerk Roosendaal stelde deze avond haar bestuur voor en legde uit waar de stichting voor staat. Aan de orde kwamen onder meer het cultuurfonds en de werkwijze van de stichting. Er was volop ruimte om vragen te stellen en ideeën uit te wisselen.

Cultuurnetwerk
Omdat in tegenstelling tot het verleden tegenwoordig vooral de burger aan zet is besloot de gemeente Roosendaal in 2016 een start te maken met de totstandkoming van een nieuwe cultuurnota. Inwoners, mensen uit het onderwijs en bedrijfsleven en allerlei culturele organisaties gingen met de opdracht aan de slag en vormden samen Cultuurnetwerk Roosendaal. Op 21 december 2016 was de Cultuurnota klaar en kon worden overhandigd aan wethouder Hans Verbraak.

Bouwstenen
Cultuurnetwerk Roosendaal mocht daarna aan de slag met de uitvoering van de nota om zo de cultuur in Roosendaal vorm te geven. In drie maanden tijd ontwikkelden zij samen met een grote groep vrijwilligers zeven prototypes, zeg maar de bouwstenen voor de toekomst van de Roosendaalse cultuur. Ook woensdagavond was cultuurwethouder Hans Verbraak weer aanwezig om de nieuwe stichting en het Cultuurnetwerk een hart onder de riem te steken. "Ik heb veel vertrouwen in het viertal dat hier staat en het stichtingsbestuur vormt. Ik ben vanaf het begin af aan hierbij betrokken geweest. Dat er nu een stichting is met een fantastisch bestuur is voor mij de kers op de taart. De nieuwe wethouder van Cultuur die mij gaat opvolgen komt in een gespreid bedje."

Eelt
Een ander onderdeel van de avond was een presentatie van het Brabantse Eelt Theatercollectief. Acht kunstenaars maken theater over zaken waar je eelt van op je ziel krijgt. Om de deelnemers van het cultuurnetwerk en de andere aanwezigen in de zaal te inspireren vertelde Artistiek en algemeen leider Monique Zijp over de projecten van Eelt. Zij liet de zaal een inspirerend filmpje zien over de Sibeliusstraat in Tilburg dat veel impact had. Mooi, inspirerend en uitdagend vond de zaal. "Het creatief proces is de beste manier om samen de belangrijkste vraagstukken van het leven te onderzoeken," aldus Monique Zijp.

Cultuurfonds
Als laatste onderwerp werden de hoofdlijnen van het cultuurfonds besproken. Een potje geld waar straks allerlei kleine en iets grotere culturele projecten en initiatieven uit kunnen worden bekostigd. Er werden veel vragen over het fonds gesteld en voorbeelden aangedragen. In april komt er een vervolgbijeenkomst waarbij wat gedetailleerder wordt ingegaan op het cultuurfonds. 

BIJDRAGE HENNIE RIBBENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief