De eerste stemmen zijn al uitgebracht
De eerste stemmen zijn al uitgebracht Foto: Remko Vermunt

De stembussen zijn geopend!

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - De eerste stemmen voor de nieuwe gemeenteraad in Roosendaal zijn inmiddels al uitgebracht. Om 07.30 uur gingen de 42 stembureaus in de gemeente Roosendaal open en de eerste stemmers stonden toen al voor de deur. Zo ook bij het Zoomvliet College, al verwacht stembureauvoorzitter Jac Bakx dit jaar een lagere opkomst bij zijn stembureau dan voorgaande jaren.

"Dit is de eerste keer dat we in het Zoomvliet College zitten. Normaal zaten we in het Fatimahuis, maar de Fatimakerk en het huis staan te koop. Toen ze in augustus de stembureaus vast wilden leggen, wist men nog niet wat de stand van zaken zou zijn rondom het Fatimahuis, daarom hebben ze besloten om ons hier te plaatsen", legt Bakx uit. Dat gebeurde wel in overeenstemming met Bakx, toch is hij niet heel erg blij met zijn nieuwe plek. "Het is hier sowieso kouder dan in het Fatimahuis en we dachten in het hoofdgebouw te zitten, maar nu zitten we wel een beetje weggestopt."

Dat beamen ook de eerste stemmers. Hoewel ze graag hun stem uitbrengen, was het voor veel van hen lastig te vinden. "Ik ging al langs de hoofdingang naar binnen, maar werd weer naar buiten gestuurd", zegt één van de vroege vogels. "Normaal kwamen er veel mensen uit de Kortendijk langs ons gefietst en dan stopten ze even snel om te stemmen", vertelt Bakx. "Nu is dat wel anders, dus ik verwacht hier een lagere opkomst dan normaal." Als alle mensen die voor zijn stembureau zijn opgeroepen op komen dagen, dan krijgt Jac 1656 mensen over de vloer. Maar, zover zal het waarschijnlijk niet komen.

Voor Jac en zijn team wordt het een lange dag. Tot 21.00 uur vanavond mogen de stemmers langskomen. "Maar je ziet het. Mensen komen niet alleen stemmen, ze maken ook meteen een praatje." In de eerste tien minuten hebben negen mensen hun stem uitgebracht. "Dat is in ieder geval een goed begin."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief