Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Da Vinci College beschikbaar voor verenigingen

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - Het oude Da Vinci College aan de Bovendonk in Roosendaal wordt mogelijk beschikbaar gesteld aan de verenigingen die nu nog in het Mariadal gevestigd zijn. Dat heeft wethouder Toine Theunis onlangs laten weten. Het Mariadal is op dit moment in handen van de provincie Noord-Brabant, maar zij zoeken een nieuwe eigenaar die het pand verder wil ontwikkelen.

Verschillende partijen vroegen de laatste tijd aandacht voor de verenigingen die het Mariadal moeten verlaten. De Nieuwe Democraten dienden onlangs een motie in om te onderzoeken of de Biggelaar geschikt is als VerenigingsVerzamelGebouw en de VLP stelde voor om een pand aan de Voorstraat beschikbaar te houden voor verenigingen. Het zijn namelijk niet alleen de verenigingen uit het Mariadal, maar ook verenigingen uit het voormalige Essentgebouw zitten te springen om nieuwe huisvesting. PvdA Roosendaal en GroenLinks stelden daarom vragen aan de wethouder, want welke reële opties zijn er nu eigenlijk?

Gemeentelijke panden

"De gemeente is al enige tijd met dit dossier bezig en heeft aangegeven te ondersteunen in de zoektocht naar huisvesting", stelden de partijen in hun brief aan de wethouder. Maar, op welke manier wordt dat vormgegeven. De wethouder reageerde daarop door te stellen dat een aantal van de verenigingen inderdaad te maken heeft met een acuut of toekomstig huisvestingsprobleem, omdat hun huidige onderkomen door gemeente of provincie wordt verkocht. "Met al deze verenigingen worden, geruime tijd voor zij hun huidige onderkomen moeten verlaten, alternatieven gezocht en geboden", stelt de wethouder. "Als uitgangspunt wordt gehanteerd dat verenigingen zo duurzaam mogelijk worden gehuisvest, waar mogelijk op eigen benen, waar nodig ondersteund door de gemeente." Die werkwijze heeft eerder al vruchten afgeworpen voor maatschappelijke partners die terecht konden in de PiusX en de Suite.

Da Vinci College

Wethouder Toine Theunis is dan ook het gesprek aangegaan met de verenigingen uit het Mariadal. "Je moet toch per vereniging kijken welke ruimte ze nodig hebben en welke faciliteiten, want niet ieder gebouw is geschikt voor de verenigingen." Inmiddels hebben die gesprekken plaatsgevonden en is de mogelijkheid ontstaan dat deze verenigingen hun intrek kunnen nemen in de bovenste etage en de twee gymzalen van het oude Da Vinci College aan Bovendonk. Er is voldoende parkeerruimte en tevens voldoende ruimte. De begane grond zou verhuurd worden aan een andere partij. Welke partij dat is, wil de wethouder nog niet zeggen. "Maar hiermee zijn we meteen uit de kosten, waardoor we de verenigingen niet onnodig op extra kosten hoeven te jagen", aldus de wethouder. "Sommige verenigingen bestaan slechts uit een tiental mensen die een klein beetje contributie betalen, dan kan je niet ineens de huur omhoog gooien."

Verenigingen

Uiteindelijk gaat het om een flink aantal verenigingen die op dit moment in het voormalige klooster gevestigd zitten. Onder andere de Heemkundekring Vrijheijt van Rosendale en modelspoorvereniging Post B zitten hier gevestigd. "De modelspoorvereniging heeft al laten weten blij te zijn met de nieuwe locatie", vertelde Theunis. Zij zouden hun intrek kunnen nemen in een deel van één van de gymzalen. De nooduitgang is ideaal om spullen in- en uit te laden, want zij gaan er regelmatig op uit met hun materialen." Maar ook boekenzaak De Boekenwurm maakt gebruik van het voormalige klooster. "De eigenaresse vertelde me dat ze ongeveer twintigduizend boeken op zolder heeft liggen. Voor haar is het een opslagruimte en in de loop van de jaren zijn daar steeds meer boeken bijgekomen, maar die moeten dus ook allemaal een keer naar beneden om verhuisd te worden."

In eerste instantie zouden de verenigingen eind dit jaar al weg moeten zijn uit het Mariadal, maar volgens wethouder Toine Theunis is het termijn verruimd naar juli 2019.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief