Van links naar rechts Floyd Aanen, Arne Fens en Marc Roovers: trots op het jubileumboek. FOTO ELLES JANSEN
Van links naar rechts Floyd Aanen, Arne Fens en Marc Roovers: trots op het jubileumboek. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Alliance scoort met 100-jarig bestaan

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL - Op maandag 9 april is het honderd jaar geleden dat een van de eerste omni-sportverenigingen in Nederland, Alliance in Roosendaal, werd opgericht. Dat wordt deze week gevierd met drie grote feestactiviteiten waarvoor de jubileumcommissie al twee jaar achter de schermen bezig is. Maandag is het jubileumboek uitgereikt, op 13 april is er een grote receptie en op 14 april het lustrumfeest.

"Er zijn al ruim 450 aanmeldingen voor het grote feest", vertelt Arne Fens. "Er kunnen 600 mensen in de feesttent." Ook aan de oud-leden is gedacht, zij kunnen in de kantine in alle rust genieten van de vele foto's en andere historische dingen die getoond zullen worden.

Oprichting
Alliance is opgericht in de Katholieke Kring (nu De Kring) door de heren Vergouwen, Van Wely, Raaymakers en De Jong. "Het was een beetje een eliteclub", vertelt Floyd Aanen, historicus van de club. Door de jaren heen had Alliance ook veel grote sponsors waardoor de club geen geldzorgen had. Alliance heeft grote namen op het sportgebied voortgebracht, ze zijn allemaal terug te vinden in het prachtige full-color jubileumboek. Zo was Harry Broos de eerste Nederlandse Kampioen hardlopen en won deze titel maar liefst 12 keer en haalde brons tijdens de Olympische Spelen in Parijs in 1924. Ook het korfbalteam floreerde in 1948-1968 en haalde vele prijzen in de wacht. Ze bestaan nog steeds, nu onder de naam Keep-fit. Naast atletiek, korfbal en voetbal was er ook een toneel- en carnavalsgroep.

Jubileumboek
Een zestal leden van de redactiecommissie heeft zich twee jaar lang intens beziggehouden met het achterhalen van de geschiedenis. "Ik heb veel mensen mogen interviewen", vertelt Floyd en hierbij kwamen prachtige verhalen boven. Bijvoorbeeld van Leo Wesel die nu in Nice woont en daar naar de plaatselijke voetbalclub gaat omdat deze in rood-zwarte shirtjes spelen. "Rood-Zwart is de kleur van ons hart". Ook verhalen over Leo Rijpert, Toine de Clerq, Geert van Nassau en interviews met erelid Jac Sikkema (87) die al vanaf 12 december 1940 lid is en nog wekelijks oud-papier ophaalt voor zijn geliefde club, zullen de lezers boeien van begin tot het eind.

Familiegevoel
Marc Roovers voetbalt al meer dan veertig jaar bij Alliance. Ook Arne heeft er vele jaren actief voetbal op zitten. Ze vormen met nog een aantal anderen de feestcommissie. "We zijn één grote familie en hebben alles voor elkaar over", vertellen ze trots en hiermee is ook de kern van het grote succes van Alliance vastgelegd. "We hopen met het feest het sterke rood-zwart gevoel weer bij iedereen zo aan te wakkeren dat de toekomst gewaarborgd is door nieuwe aanmeldingen en nieuwe vrijwilligers", aldus Floyd. Andere plannen voor de toekomst zijn o.a. het invoeren van een G-team (voor mensen met een beperking) en de start van Poolse teams.

Feestweek
Op 9 april zal het jubileumboek worden uitgereikt aan erelid Jac Sikkema in het bijzijn van wethouder Toine Theunis die uiteraard het boek zelf ook overhandigd krijgt, alsmede de voorzitter van de KNVB. Vrijdags is er een besloten receptie voor sportieve en maatschappelijke partners, waar ook Burgemeester Niederer aanwezig zal zijn. "En op zaterdag 14 april gaat het knallen", aldus Arne. "De feesttent is geheel in rood-zwart ingericht, langs de rode loper is een tentoonstelling van allemaal oude foto's. Er zijn drie tappunten, lekkere hapjes, een super DJ en er komt een bekende Nederlandse topartiest optreden."

Meer informatie is te vinden op www.rsc-alliance.nl waar ook het jubileumboek besteld kan worden, dat overigens na 14 april ook te koop is bij het Verboden Rijk en VVV Roosendaal. BIJDRAGE ELLES JANSEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief