Corné Rossen, penningmeester van Stichting Blues Promotions Roosendaal en liefhebber en bluesfanaticus Gerard Kooij in het centrum van de stad waar het zaterdag 21 april allemaal weer gaat gebeuren. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Corné Rossen, penningmeester van Stichting Blues Promotions Roosendaal en liefhebber en bluesfanaticus Gerard Kooij in het centrum van de stad waar het zaterdag 21 april allemaal weer gaat gebeuren. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'De blues is de basis van alle muziek'

Door: Remko Vermunt Actueel

ROOSENDAAL – In 2006 begonnen als de Bluesroute, is Blommen Blues inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van de Roosendaalse evenementenkalender. Het festival was bij aanvang de afsluitende act van de cultuurmaand september, maar door sterke druk op de programmering wordt uitgeweken naar april.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De organisatie probeert jaarlijks een aantal acts bijeen te brengen die de vaste kern van zo'n 500 bluesliefhebbers naar de Roosendaalse binnenstad brengt. Vanuit het verleden zijn de namen van Cuby & the Blizzards en the Livin' Blues nog steeds aan het festival verbonden.

Werkwijze
Corné Rossen, penningmeester van de Stichting, legt uit hoe het programma wordt samengesteld: "We benaderen eerst de kasteleins om te vragen wie er mee willen doen. Vervolgens zoeken we dan contact met de bands, die meestal al van tevoren hebben aangegeven dat ze graag in Roosendaal willen spelen. Aan de hand van de prijskaartjes van de acts kiezen de kasteleins er een die in hun etablissement komt optreden".

Bestuurslid
"Uniek aan deze werkwijze is dat de Stichting de organisatie in handen heeft, dus ook de afspraken en contracten regelt, terwijl de kasteleins de financiële lasten dragen". Rossen is blij met deze manier van samenwerking omdat de Stichting niet de middelen heeft om dit zelf te bekostigen. "Daarnaast is de blues een muzieksoort die heel veel variaties kent, dus waar je ook een aantal podia voor nodig hebt zodat de liefhebber kan kiezen", vervolgt hij. En zeker niet onbelangrijk: "Het festival is gratis te bezoeken. Geen entreegelden, alleen maar gratis bluesmuziek in zijn verschillende soorten".

Fanaticus
Gerard Kooij, die zichzelf een fanaticus noemt is bezoeker van het eerste uur. "De bluesmuziek is zo puur dat het mij een hoop rust bezorgt. Mijn echtgenote en kinderen hebben er niet zoveel mee, maar af en toe word ik wel eens gecomplimenteerd als ik zelf musiceer". Kooij is vooral gecharmeerd van de blues in zijn oorspronkelijke vorm. "Ik heb niet zo veel met de rol van de elektrische gitaar in de blues. Blues moet puur zijn, en dat is voor mij dus akoestisch. Daarom bezoek ik nooit meer dan 2 of 3 acts, omdat niet alle variaties bij me passen", weet de enthousiaste liefhebber zijn kaders te stellen. En hij besluit met een hartenkreet: "Ik hoop dat de jeugd ook nog eens kennis wil maken met deze muzieksoort, omdat de groep van echte liefhebbers langzaam maar zeker kleiner wordt".

Programma (22.00 tot 01.00 uur)
Burgers and beers – Uncle Jimmy
Ergens Anders – Peter Maunder Trio
Wapen van Roosendaal – 5-Ó-Matics
Grand café Chagall – Farstreet
Café de Sjoes – Lapa Loca
Bruin café Jaxx – Hendrix alive project
Time Out – Sweet Bourbon & Bourbonnettes
Meer informatie op www.sbpr.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief