Afbeelding
Foto: Lupo - Pixelio

13 jaar cel voor doodschieten buurman in Roosendaal

Door: Mura Kuijpers Actueel

ROOSENDAAL - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een 61-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar voor doodslag. De man schoot in 2015 aan de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal een buurman in de rug, toen deze wilde bemiddelen bij een burenruzie.

Tussen de verdacht en zijn directe buren bestond al langere tijd een conflict. Het latere slachtoffer, een achterbuurman van 51 jaar die zelf niet bij het conflict betrokken was, ging destijds naar het huis van de verdachte om te bemiddelen. Nadat er niet werd opengedaan, liep hij weg waarna de verdachte alsnog de voordeur opende en hem van dichtbij in de rug schoot. Daarbij is het slachtoffer in het hart geraakt en ter plekke overleden.

Het hof heeft ‘onvoldoende kunnen opmaken dat in deze zaak sprake is van een vooropgezet plan om het slachtoffer om het leven te brengen’. Wel moet de man, volgens het hof, zich ervan bewust geweest zijn dat zijn actie de dood tot geval kon hebben. De man is daarom niet schuldig bevonden aan moord, maar aan doodslag.

De weduwe van het slachtoffer heeft van dichtbij alles zien gebeuren. Als gevolg hiervan heeft ze een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Daarom kent het hof haar een schadevergoeding toe van 10.000 euro voor de geleden immateriële schade. Daarnaast moet de verdachte haar een schadevergoeding betalen van 50.000 euro voor het gederfde levensonderhoud.

De gevangenisstraf komt overeen met de straf die de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder oplegde. Anders dan de rechtbank bepaalde het hof dat de man aan de nabestaande van het slachtoffer een schadevergoeding moet betalen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief