Bierbrouwerij 'De Rhijn' in de Raadhuisstraat FOTO WEST-BRABANTS ARCHIEF
Bierbrouwerij 'De Rhijn' in de Raadhuisstraat FOTO WEST-BRABANTS ARCHIEF Foto: West-Brabants Archief

Bierbrouwer Tony Aarden zet oude traditie voort

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Vanaf de Middeleeuwen brouwde ieder zijn eigen bier. De boeren op het platteland, de stedelingen en de dorpelingen. Bier drinken was gezonder dan het drinken van water omdat water vaak vervuild was. Door toenemende kennis verschenen er steeds meer ambachtelijke bedrijfjes. De brouwers moesten accijns betalen op het bier (impost). Op licht bier, 'dunbier' of ook wel 'cleynbier' genoemd, werd minder belasting betaald dan op zwaar bier, 'goetbier'. Rond 1810 waren er in Roosendaal twintig brouwerijen in bedrijf. In 1847 waren er daar nog vijf van over, vier in Roosendaal en e´e´n in het buitengebied bij Vroenhout.

DOOR MIEKE SPEKMAN

In 2015 werd er op de tentoonstelling 'Bierbrouwerijen en oude Cafés' van de Roosendaalse heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale uit de doeken gedaan hoe het vroeger gesteld was met de bierconsumptie in Roosendaal. Het aantal cafés en bierbrouwerijen loog er niet om en nog steeds houden Roosendalers van een lekker potje bier. De brouwerijen in Roosendaal waren gevestigd rond het centrum op de Markt en de Raadhuisstraat (Achterstraat).

Roosendaalse brouwerijen
Een bekende brouwerij in Roosendaal was 'Het Anker' van Geert Cuijpers die achter het pand Achterstraat 45, nu Kuiperstraat genoemd, zijn bedrijf uitoefende. Door vererving kwam de brouwerij later in handen van de familie Van Gilse. In dezelfde straat stond ook brouwerij 'De Rhijn' van Louis Philips. Een foto van de firma Bruglemans rond 1910 laat de trotse werknemers op de binnenplaats zien. Op de Markt waar nu café Chagall is gevestigd, zat brouwerij 'De Vijfhoek'. Ook aan de zuidzijde van de Molenstraat op nummer 86,88 was al vanaf de achttiende eeuw een brouwerij gevestigd. Die brouwerij 'De Valk' kwam in 1806 in het bezit van Gerardus, Cornelis Dam. Het bedrijf bleef meer dan een halve eeuw in het bezit van de familie en de Damstraat dankt zijn naam aan deze brouwersfamilie. De laatste Roosendaalse brouwer die in de twintigste eeuw (1940) zijn deuren sloot was R. de Bruijn van brouwerij 'De Driehoek' aan de Vughtstraat.

Het Blond Rooske
In Roosendaal werd in 2004 het Roosendaals Biergilde opgericht. Deze liefhebbers van het rijke gerstenat houden proeverijen, bezoeken bierbrouwerijen en een aantal leden brouwen zelf bier. De brouwers van de Roosendaalse brouwerijen Arnulfus, Laveloos en Hart4bier zijn allen lid van het gilde. Het biergilde zat ook in de jury van de wedstrijd om een jubileumbier te ontwikkelen die door de Stichting 750 jaar Roosendaal in het leven was geroepen. Tony Aarden kwam uit 14 inzendingen als winnaar uit de bus. Zijn creatie, een ambachtelijk gebrouwen licht blond biertje bestaat uit vier verschillende mouten, 3 soorten hop en speciaal geselecteerde gist.

Geheim recept

Het is een makkelijk te drinken jubileumbiertje. Het recept is natuurlijk geheim. Hij vertelt: "Een jaar of zes geleden ben ik samen met mijn zwager, Eric Cox op een bierbrouwercursus geweest. Na die cursus moesten we een proeve van bekwaamheid afleggen en we zijn toen glansrijk geslaagd. Sindsdien brouw ik met veel plezier. Voordat ik een eigen ruimte in de Zwaanhoefstraat huurde, was de garage van mijn schoonmoeder mijn brouwersdomein. Voor de naam van het biertje is ook een wedstrijd uitgeschreven. De naam Blond Rooske is gekozen uit 140 namen. Het biertje is in de meeste cafés te krijgen. Iedereen moet het proeven. Proost."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief