Bij therapeutisch centrum Fytaal, opgericht door Annemarie Hendriks, vind je alle faciliteiten, kennis en kunde onder één dak. FOTO ELS ROMMERS
Bij therapeutisch centrum Fytaal, opgericht door Annemarie Hendriks, vind je alle faciliteiten, kennis en kunde onder één dak. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Fytaal-Roosendaal al 20 jaar in beweging

Door: Janny Mathijssen Bedrijvig Nieuws

ROOSENDAAL – Sinds haar oprichting, 20 jaar geleden, is Fytaal Roosendaal van een bescheiden fysiotherapiepraktijk uitgegroeid naar een multidisciplinair therapeutisch centrum. Praktijkeigenaar Annemarie Hendriks had al snel in de gaten dat samenwerking met collega's van andere disciplines tot betere en snellere resultaten leidde. "Hier zijn niet alleen alle kennis en kunde onder één dak, maar we hebben ook nog eens een fantastisch team", aldus de gepassioneerde oncologie- en oedeemfysiotherapeute.

DOOR ELS ROMMERS

Al op haar 23ste wist Annemarie wat ze wilde: een eigen fysiotherapiepraktijk waarin ze haar eigen visie op zorg kwijt kon. "Ik kan niet stilzitten én hou wel van een uitdaging", lacht Annemarie. "En dus greep ik de kans toen ik een klein contract kon overkopen van een oude fysiotherapeut in de Brugstraat. Al gauw kon ik een medewerkster aannemen. Weer vier jaar later verhuisden we naar de Lindenburg vanwege de geschiktere locatie. In die periode ben ik me verder gaan specialiseren in oncologie. De praktijk bleef groeien en we gingen samenwerken met een osteopaat."

Vruchtbare samenwerking
Dat bleek het startschot voor nog veel meer vruchtbare samenwerkingen. "Bij complexere casussen is het heel fijn om die vanuit verschillende invalshoeken te bekijken", legt Annemarie uit. "Zo kom je tot een totaalbeeld op basis waarvan je een accuraat behandelplan opstelt. Voor ons als behandelaars is uitwisseling van kennis en ervaring prettig, maar nog belangrijker is dat onze patiënten er aanmerkelijk veel baat bij hebben. Dat merkten we ook aan ons patiëntenbestand dat zo groot werd dat we vier jaar geleden het veel grotere pand tegenover de Lindenburg hebben betrokken. Hier is ruimte genoeg. Inmiddels werken hier al twintig behandelaars. En als het aan mij ligt, komen er nog meer bij", kijkt Annemarie alvast vooruit.

Specialisaties
"In ons fysio(therapeutisch) centrum zitten, naast osteopaten en het team van fysiotherapeuten, ook een ergotherapeut, een diëtist, een psycholoog, een podotherapeut en een acupuncturist. De fysiotherapeuten hebben ook allemaal weer een specialisatie. Afhankelijk van de klacht krijg je bijvoorbeeld shockwave therapie of een dry needling behandeling. Andere voorbeelden zijn oedeem-, sport- craniosacraal- en oncologiefysiotherapie. Ieder behandelplan wordt volledig op maat gemaakt en iedereen kan bij ons terecht. Jong, oud, man en vrouw. Mét of zonder verwijzing", benadrukt Annemarie.

Vertrouwen en respect
Naast het aanbod, de faciliteiten en de professionaliteit die Fytaal herbergt, wordt ook de mentaliteit van ieder teamlid geroemd door de patiënten. "In onze zorg en aandacht gaan we best ver", beseft Annemarie. "Als behandelaar doorloop je samen met je patiënt een intensief traject waarin vertrouwen en respect een grote rol spelen. Dat geldt in het bijzonder voor oncologiepatiënten die lichamelijk en geestelijk gigantisch veel meemaken. Toch is er met de juiste benadering heel veel winst te behalen, zowel voor, tijdens, als na de behandeling van kanker."

Cancer Support Center
"In dat kader heb ik vier jaar geleden het Cancer Support Center opgericht als belangrijk onderdeel van Fytaal. Met een specialistisch team zetten we ons dagelijks in om klachten van oncologie-patiënten te verminderen. Want ook jaren na hun behandeling van kanker kunnen zij last houden van pijn, vermoeidheid, slaapgebrek of gewichtsproblemen. Samen met inloophuis De Roselinde, gehuisvest op onze bovenverdieping, maken we de zorg rondom kankerpatiënten compleet", aldus Annemarie die zich Master in de oncologie mag noemen. Met veel plezier kijkt zij terug op de afgelopen twee decennia. "Door hard te werken, te blijven ontwikkelen en vooral positief te denken is mijn praktijk uitgegroeid tot iets moois waar ik erg trots op ben. Samen met mijn geweldige team ben ik van plan er nog minstens 20 jaar aan vast te plakken!"

Fytaal-Roosendaal
Langdonk 5, 4707 TG Roosendaal, 0165-533227, info@fytaal-roosendaal.nl www.fytaal-roosendaal.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief