Regisseur Erol Struijk geeft tijdens een repetitieavond aanwijzingen voor het imposante stuk Macbeth van William Shakespeare
Regisseur Erol Struijk geeft tijdens een repetitieavond aanwijzingen voor het imposante stuk Macbeth van William Shakespeare (Foto: Claudia koole)

Jubileumstuk Roosendaals Toneel met veel impact

De tweedelige voorstelling van Roosendaals Toneel geeft eerst een kijkje in de keuken van de spelers met een persoonlijk stukje


ROOSENDAAL - Het is een topjaar voor Roosendaal. Niet alleen het 750-jarig bestaan. Ook Roosendaals Toneel viert haar 100-jarig bestaan met als kopstuk een jubileumvoorstelling op 20, 21 en 22 juni aanstaande in De Kring te Roosendaal. Er wordt een gecomprimeerde versie gespeeld van Macbeth, geschreven tussen 1603 en 1607 door toneelschrijver en dichter William Shakespeare. De korte krachtige versie 'Op naar Macbeth' bij Roosendaals Toneel is allesbehalve saai met verrassende wendingen en impact.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Bad guy

"Ga er open in", zegt hoofdrolspeler Wouter Stroop die de rol van Macbeth op zich neemt. Wouter Stroop, die bijna 10 jaar bij Roosendaals Toneel speelt, is de kleinzoon van Walter Stroop die eerder in de jaren zestig tot beste amateurspeler in Roosendaal is uitgeroepen en die met naam en foto vermeld staat in het boek 'Ik dank U voor Uw volgzaamheid ...'. "Ik heb toneelspelen altijd leuk gevonden. Het verkleden, de grote rollen spelen op de basisschool. Het zit gewoon in me. En bad guys spelen is leuk." Macbeth is zo'n bad guy. Hij is een krijger, een grote generaal in het leger van de Schotse koning die kost wat kost zelf vorst wil worden met geweld. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Volgens Stroop is het een bezeten gek.

Impact

Dat macht mensen gek kan maken blijkt uit het stuk Macbeth, en ook uit 'Op naar Macbeth' van Roosendaals Toneel. "Maar", zegt Stroop. "Het eerste deel is veel komischer. Daar spelen we een stukje onszelf." Zijn medespeelster is Saskia Kruis-van Merrienboer die Lady Macbeth speelt. "Lady Macbeth is meedogenloos, keihard en vastberaden", laat Saskia Kruis weten. "Het stuk is een schets van de realiteit. Je ziet de macht en het kwaad. Het kan impact hebben en kan heftig of pijnlijk voelen." Deze speelster, die jarenlang toneelervaring heeft en dramatherapie heeft gestudeerd, vindt de rol leuk om te spelen. "Ik heb ook best vaak kwade rollen om te spelen. Deze keer is het een andere manier van spelen, met verdieping."

Klassieker

Shakespeare zou Shakespeare niet zijn als deze verdieping er niet in zou zitten. Daar speelt Roosendaals Toneel ook mee in de eigen aankondiging: "In deze gewelddadige klassieker maakt Shakespeare al eeuwen duidelijk dat er goed en kwaad in ons allen zit. Het welbekende gevecht tussen onze harmonie en chaos. Kunnen we het slechte in onszelf onderkennen en bestrijden? Gaat de kracht van het goede winnen? Zelfs vandaag de dag?" Een speciale jubileumcommissie, bestaande uit Wendy Jongeneelen, Ineke van Rijsbergen, Bernadette Dam en Marianne Stofmeel, heeft een lang gekoesterde wens kunnen vervullen. Bernadette Dam: "Het is altijd een wens geweest van Roosendaals Toneel om Shakespeare te spelen. We vonden het heel speciaal om dit als jubileumstuk ten tonele te brengen."

Cast

'Op naar Macbeth' wordt geregisseerd door Erol Struijk. Hij wilde, samen met Roosendaals Toneel, iets meer dan een standaard repertoirevoorstelling. Er is daarom gekozen voor twee delen. De cast voor 'Op naar Macbeth' bestaat uit 13 spelers. Dit zijn Wouter Stroop, Saskia Kruis-van Merrienboer, Rini Jongeneelen, Maricoline Vermeulen, Ad Stofmeel, Derk Koole, Corina Veldhoven, Bernadette Dam, Dymphna van Croonenburg-Belt, Jos van Dorst, Lisanne Jongeneelen, Cocky van Meer en Fleur Stroop.

Kaarten

En of het toeval is of niet, na de voorstellingen van Roosendaals Toneel op woensdag 20 juni, donderdag 21 juni en vrijdag 22 juni 2018 om 20.15 uur in De Kring wordt er een dag later nog eens Shakespeare gespeeld, namelijk Romeo & Julia als een Romance in Roosendaal op het Tongerloplein. Om in de sferen van Shakespeare te komen zou er eerst sfeer geproefd moeten gaan worden bij Roosendaals Toneel in De Kring. Ook dit is een stukje Roosendaal 750 jaar waartoe het 100-jarig bestaan van deze toneelvereniging behoort. Kaarten voor dit jubileumstuk zijn te verkrijgen via www.dekringroosendaal.nl en kosten € 16,50 per stuk inclusief consumptie voor in de pauze. Het boek 'Ik dank U voor Uw volgzaamheid ...' kan alsnog aangeschaft of besteld worden.

l

Claudia Koole
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief