Michel Gottmer in speelcabine Sint Jan
Michel Gottmer in speelcabine Sint Jan (Foto: Toni Raats)

Historische recordhouder op klokken geeft concert op St. Jan

ROOSENDAAL - Michel Gottmer uit Etten-Leur speelt dinsdag 14 augustus tussen 20:00 en 21:00 uur een beiaardconcert op het fraaie instrument van de St. Jan te Roosendaal.


Michel is met zijn 78 jaar de oudst actief spelende beiaardier van Nederland, maar mogelijk ook van de hele wereld. Hij is een unicum in de beiaardwereld. Het is een feest om hem te horen spelen en vooral ook te horen improviseren. De bekende melodien zitten vaak achter een waterval van klokkenklanken creatief verstopt. Ondanks de warmte zal het concert dan ook heel verfrissend klinken. Hij speelt een programma met bekende volksmelodieën maar ook originele beiaardmuziek van Wouter Paap, Jef van Hoof en Hans M. Scheifes Hij was in Roosendaal 44 jaar stadsbeiaardier en voelt zich dan ook in de top van de Roosendaalse St. Janstoren dicht bij de klokken helemaal thuis. Hij was vanaf het eerste begin betrokken bij de oprichting van de beiaard in 1966 en was degene die ervoor zorgde dat het carillon bij de renovatie in 1994 verhuisde van achter de galmgaten naar de lantaarn van de toren. Ook werd toen een lage Es klok toegevoegd en werd het spel uitgebreid naar 48 klokken.

Actief

Michel hoort dan ook helemaal bij het feest rond 750 jaar Roosendaal. Michel is nu nog steeds actief als beiaardier te Etten-Leur en beklimt daar nog iedere week de steile trappen. Hij legt zich vooral toe op de concertante improvisatie en geeft concerten in binnen- en buitenland. Michel Gottmer is sinds 1962 als kerkmusicus verbonden aan de Lambertuskerk in Etten-Leur, aanvankelijk als dirigent-organist en van 1980 als organist.Hij is de vaste bespeler van de historische Jacobus Zeemansorgels in de Raadzaal en het Trouwkerkje in Etten-Leur. Luisteren naar het concert kan prima vanaf een terras rondom de St. Janstoren, maar ook vanuit het Emile van Loonpark of de speciaal opengestelde en stille Tongerlotuin. Ook hotel Tongerlo doet dit keer weer mee met een speciaal ingericht luisterterras.Programma’s zijn aan de toren, stadhuis en Tongerlotuin gratis verkrijgbaar. Een uniek concert met een historisch tintje voor een mooie zomeravond. Nadien is er een ontmoeting met Michel aan de voet van de toren, tegenover lunchcafe ‘lente’.

Om alvast te noteren:

Di 28 aug 20:00 uur concert met volksmuziekgroep ‘Smidje Verholen’ en klokken onder de titel: ‘wit Smidje waor’t d’n kleepel angt’? (Tongerlotuin) Za 8 en Zo 9 sept Spannende theatrale klim door ‘Tongerlotoneel’ en carillon (St. Janstoren) aanvangstijden zaterdag 11:00, 12:30,14:00 en 15:30 uur, zondag 13:00, 14.30 en 16:00 uur ingang tegenover ‘lunchcafe Lente’ op volgorde aanmelding (maximaal 16 deelnemers) Di 11 sept 20:00 uur Historisch concert door ‘ Stramien ‘ o.l.v. Joseph Dekkers (Tongerlotuin) Di 18 sept 20:00 uur De St. Jan zingt haar lied, met zangeres Ismene Elbers en Toni Raats. Vr 21 sept 14:30 en 18:30 ‘Roosendaal danst met carillon’’ in combinatie met Roosendaals en internationaal danstalent. (rondom ingang theater ‘de Kring’).

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>