Kinderen wandelen in Visdonk.  Foto uit 1953 van het Westbrabants archief, fotograaf J.W. Spekman
Kinderen wandelen in Visdonk. Foto uit 1953 van het Westbrabants archief, fotograaf J.W. Spekman

Visdonk, prachtig recreatiegebied dicht bij de stad

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – De naam Visdonk is afgeleid van de oude benaming voor de bunzing, 'fis' en 'donk', een hoger gelegen stuk grond. Het gebied tussen, Roosendaal, Nispen en Schijf bestond vroeger uit uitgestrekte heidevelden, bossen, turfvaarten, landbouwgronden en vennen zoals het Snolleven, Katteven, Rozenven en het Klok(ke)ven. Op een kadastrale kaart uit 1832 is het Snolleven te zien voordat het in cultuur werd gebracht. Het ven was enorm groot en besloeg 23,5 hectare.

DOOR MIEKE SPEKMAN

Rond het ven waren in die tijd al drie pachtboerderijen, gelegen aan de Rozenvendreef 1, Nederheide 21 en Visdonkseweg 3. Hoeve Visdonk aan de Rozenvendreef dateert van vóór 1825 en is nog in originele staat. Alleen de duiventoren is aan het eind van de negentiende eeuw toegevoegd.

Toen het landgoed Visdonk in 1889 door vererving in bezit kwam van de familie Laurijssen uit Breda was al een groot deel van de heidevelden ontgonnen. Er waren bossen aangeplant en een aantal dreven aangelegd in de vorm van een ster (Sterrebos) Ook waren er verbeteringen aangebracht aan de pachtboerderijen. Een paar keer per jaar kwam de familie Laurijssen over uit Breda. In het zomerhuisje, genaamd het paviljoentje (het latere theehuisje) werd er dan wat gegeten en gedronken. Jaarlijks op de feestdag van St.Maarten, 11 november, kwamen in het paviljoentje de pachters bijeen om onder toeziend oog van rentmeester Louis Vinck en twee leden van de familie Laurijssen hun pacht te betalen.

Ondanks verzoeken van het gemeentebestuur om het landgoed beperkt open te stellen voor publiek gaf de familie alleen bepaalde verenigingen als atletiekvereniging THOR, de verkennerij, de Natuur Historische Vereniging, de honden-dressuurclub en rijvereniging 'De Grensruiters' beperkt toegang tot het landgoed. Weinig Roosendalers wisten hoe mooi Visdonk was. Dit veranderde toen de familie Laurijssen bereid was het landgoed te verkopen aan de gemeente Roosendaal.

Aankoop
Toen de kogel door de kerk was en de gemeente het landgoed van ruim 300 hectare voor 450.000 gulden als recreatiegebied aankocht, werden in het gemeentehuis de feestsigaren (met 'Visdonkbandje') opgestoken om dit belangrijke feit te vieren. Op 11 mei 1952 volgde de feestelijke opening. Om half drie 's middags vertrok een stoet met tamboers van De Gildezonen, gezagdragers en schoolkinderen vanaf de Markt te voet naar Visdonk. Na het verwijderen van een bordje 'Verboden Toegang' door burgemeester Freijters werd het landgoed officieel opengesteld voor het publiek. In de begintijd moest je nog een toegangskaart hebben maar vanaf begin jaren '60 werd dit uitgestrekte landgoed voor iedereen vrij toegankelijk.

Theehuisje
Met zijn mooie loof- en dennenbossen, landbouwpercelen, heidevelden, waterlopen zoals de "Natte- of Elderse turfvaart", het "Kletterwater" en de "Krampenloop" is Visdonk een afwisselend natuurgebied. Rond het Rozenven zijn zeldzame planten te vinden zoals Zonnedauw, Beenbreek en Klokjesgentiaan. Vogels als de bosuil, de Tjiftjaf, roodborsttapuit zingen er hun lied. Jarenlang is Visdonk al een geliefd recreatiegebied voor de inwoners van Roosendaal. Hele generaties Roosendalers kochten in de zomer een ijsje of snoep aan het luik bij het theehuisje van de familie Seijkens aan de Dennescheerderdreef. Dat huisje is in 2012 vervangen door een nieuw modern en duurzaam bospaviljoen het T-Huis. Hierin huist het Milieu Educatief Centrum Roosendaal(MEC), Brasserie T-Huis en Natuurmonumenten. Aan het begin van Natuurpoort Visdonk aan de Rozenvendreef ligt Brasserie de Lodge. Daar starten prachtige wandel-en fietsroutes.

Bron: artikelen Marius Broos, Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief