Directeuren Grzegorz Pawnuk en Henriëtte Petersen in een studio van het gebouw. FOTO'S MONIQUE JANSEN
Directeuren Grzegorz Pawnuk en Henriëtte Petersen in een studio van het gebouw. FOTO'S MONIQUE JANSEN

Studio's voor arbeidsmigranten gerealiseerd

NISPEN - De negentig studio's voor arbeidsmigranten aan de Oude Turfvaartsebaan in Nispen zijn gerealiseerd. Zondag krijgen de eerste bewoners hun sleutels. "We zijn ontzettend trots op deze locatie. We zijn erin geslaagd om een echt thuis te creëren voor mensen die bij ons werken", benadrukken directeuren Henriëtte Petersen en Grzegorz Pawnuk van uitzendbureau Pollux.


DOOR MONIQUE JANSEN

In het complex dat 'Zonneland Apartments' is gedoopt is ruimte voor in totaal 180 bewoners. "Zij verblijven korte of langere tijd in Nispen", vertelt Petersen. De verblijfsduur kan uiteenlopen van een paar weken tot ongeveer een jaar. De meeste arbeidsmigranten keren na een paar maanden huiswaarts of kiezen ervoor om in Nederland te blijven. Dan stromen zij door naar een huur- of koopwoning in de regio.

Recreatiegebouw

Alle bewoners delen met twee personen een ruimte. De studio's herbergen een oppervlakte van 26 vierkante meter en zijn voorzien van een keuken en sanitaire voorzieningen. Naast het appartementencomplex staat nog een recreatiegebouw waar bewoners worden ontvangen en waar ze zich kunnen vermaken. Mogelijk komt daar ook een maaltijdenservice bij. Deze ruimte moet nog worden ingericht. "Daar wachten we bewust nog even mee. We willen kijken waar vraag naar is. In andere soortgelijke complexen wordt vaak gekozen om een fitnessruimte in te richten, maar de ervaring leert dat daar lang niet altijd gebruik van wordt gemaakt", vertelt Petersen. Ook wordt nog gewacht met een aanleg van een wandelpad in bos op het voormalig terrein van Parkhotel Nispen. "Laten we eerst maar eens kijken welke route de bewoners willen gebruiken", vult Pawnuk aan.

Landelijke omgeving

Voor het complex heeft Pollux een grote parkeerplaats ingericht. De bewoners hebben vanuit Zonneland Apartments zichtbaar op een landelijke omgeving. "Dat is heerlijk voor hen om te kunnen ontspannen", vindt Karla van der Valk, stafmedewerker bij Pollux. Het uitzendbureau maakt zich geen zorgen over een mogelijk gebrek aan voorzieningen voor de bewoners. Met de auto kunnen zij immers overal komen. Ook stelt Pollux fietsen beschikbaar. Het beheer van de studio's wordt door het uitzendbureau uitbesteed aan een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. "We hebben met hen hele goede ervaringen bij andere complexen. Zij zorgen 24 uur per dag voor een beheerder. Die ontvangt bijvoorbeeld nieuwe bewoners en grijpt in als er een calamiteit is", benadrukt Petersen.

Omwonenden

In eerste instantie zaten omwonenden op de Oude Turfvaartsebaan niet te wachten op de komst van 180 arbeidsmigranten. Zij zamelden handtekeningen in tegen de nieuwe bestemming en stapten zelfs naar de Raad van State. Ook gasten van de nabijgelegen camping Zonneland tekenden de petitie massaal. Volgens Van der Valk is het tij inmiddels gekeerd: "We hebben de omwonenden intensief betrokken bij het proces. Zo hebben we een presentatie gegeven en hebben we geregeld gemaild over de bouw. Ook betrokken we hen bij het opstellen van de huisregels. In die regels staat bijvoorbeeld dat er geen geluidsoverlast mag worden veroorzaakt, welke aanrijroutes er worden gebruikt en dat er geen afval mag worden achtergelaten in de omgeving." Pawnuk geeft aan het belangrijk te vinden dat de werknemers van Pollux goed kunnen wonen: "Het is fijn als ze na een lange werkdag kunnen ontspannen in hun eigen appartement.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief