De laatste editie van het Roosendaals Treffen trok duizenden bezoekers.
De laatste editie van het Roosendaals Treffen trok duizenden bezoekers. (Foto: Elles Jansen)

Roosendaals Treffen terug op agenda

ROOSENDAAL - Het Roosendaals Treffen: het grootste evenement van de gemeente waarbij verenigingen en non-profit-organisaties elkaar treffen in de binnenstad is na drie jaar terug van weggeweest. Op zondag 23 september is het weer tijd voor alle clubs om zich te verzamelen. Meer dan honderd verenigingen en non-profit-organisaties presenteren zich


Dat gebeurt tijdens de feestweek van Roosendaal 750 jaar. Het Roosendaals Treffen werd ooit opgestart door voormalig burgemeester Michel Marijnen. Hij vond het belangrijk dat verenigingen zich om de twee jaar massaal konden presenteren. Zo konden ze zich voorstellen aan het publiek. De bewoners van de gemeente konden zo zien hoe rijk het clubleven was en mogelijk kennismaken met een hobby waar ze anders nog nooit van hadden gehoord. De eerste editie vond in 1992 plaats. Het Treffen werd vorig jaar uitgesteld, zodat het evenement kon plaatsvinden in 2018: hét jaar waarin Roosendaal het 750-jarig jubileum viert.

Kramen en demonstraties

Het concept van het Roosendaals Treffen blijft ook in het feestjaar als een paal boven water staan. Verenigingen en andere organisaties krijgen een kraam of een podium toebedeeld. Daar kunnen ze bijvoorbeeld werk laten zien, maar ook mensen voorlichten. Daarnaast geven tal van sportverenigingen demonstraties. De kramen vormen een kleurrijk lint door de binnenstad. De stands staan opgesteld in en bij het Emile van Loonpark, een gedeelte van de Vughtstraat, de Dominéstraat, de Bloemenmarkt, de Molenstraat, het Tongerloplein en de Markt. Ook zijn er activiteiten in cultuurtempel St. Jan en in schouwburg De Kring. Er staan verschillende podia opgesteld waar doorlopend optredens worden gegeven. Het Roosendaals Treffen is opgedeeld in zeven thema's. Dat is om te voorkomen dat verenigingen lukraak naast elkaar staan opgesteld. Bezoekers kunnen zo ook per onderwerp de kramen bekijken. De thema's zijn: Sport, Cultuur, Gezondheid/Zorg, Wijk/Dorp, Groen/Duurzaamheid/Natuur, Sociaal-Maatschappelijk/Onderwijs en Veiligheid.

Bont gezelschap

Het Roosendaals Treffen begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Aan het Treffen nemen alleen organisaties deel zonder winstoogmerk, zoals verenigingen, stichtingen, politieke partijen, kerkgenootschappen, belangenorganisaties, onderwijsinstellingen en overheidsinstellingen. Een bont gezelschap heeft zich ook dit jaar weer aangemeld om mee te doen. Op het gebied van veiligheid kun je langs bij onder meer de brandweer en de politie. Zij geven indrukwekkende demonstraties. Wil je meer weten over de mogelijkheid je muzikale talenten te ontwikkelen? Neem dan bijvoorbeeld een kijkje bij gemengd koor Vox Jubilans, Malletkorps Oranje, Skoor of saxofoonquartet Saksofoni Ilo. Ook sportverenigingen zijn er volop in Roosendaal. Ook kleinere clubs op dit gebied zijn present, zoals schaakvereniging De Pion, twirlvereniging The Rainbows en handboogvereniging L'Union fait la force.

Politieke partijen

Benieuwd hoe het er voorstaat op politiek gebied in Roosendaal? Ga dan in gesprek met bijvoorbeeld het CDA, de Roosendaalse Lijst, SP, GroenLinks, de VLP of VVD. Ook het zorglandschap laat zich niet onbetuigd op het Roosendaals Treffen. Zo kun je terecht bij instanties op het gebied van ouderenzorg, verloskunde, kraamzorg, logopedie, gehandicaptenzorg en het hospice. Wil je je graag inzetten voor een lokaal goed doel? Maak dan kennis met onder meer Natuurmonumenten, de Brandwondenstichting, Stichting Algemene Hulpdienst Roosendaal (SAHR), Slachtofferhulp Nederland, Stichting Reanimatie Roosendaal, Stichting Egelopvang Rosendaal of de Zonnebloemregio Roosendaal.

Opvallende namen

Opvallende namen zijn er ook bij het Roosendaals Treffen. Wat dacht je van de scoutingverenigingen, Wijnmakerskring West-Brabant, de WensAmbulance Brabant, modelvliegclub De Grondpiloten of de Roosendaalse fanclub van voetbalclub Barcelona? De deelnemerslijst is eindeloos. De gemeente stelt de faciliteiten kosteloos beschikbaar aan de deelnemende organisaties. Ook bezoekers kunnen gratis terecht op het Treffen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bergen op Zoom

Bezorgers Altena Nieuws

Almkerk, Genderen, Hank, Veen

Bezorgers

Oudenbosch

medewerker binnendienst

Rijen

Bezorgers

Roosendaal

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief