Saïd C. mogelijk toch uitgeleverd aan Marokko
Foto: CreativeCommons

Saïd C. mogelijk toch uitgeleverd aan Marokko

ROOSENDAAL - De beslissing van de rechtbank in Breda om Saïd C. uit Roosendaal niet uit te leveren aan Marokko kan niet in stand blijven. Dat heeft de advocaat-generaal vandaag geadviseerd aan de Hoge Raad. Marokko heeft om uitlevering gevraagd omdat Saïd C. wordt verdacht van oprichting van een criminele organisatie, omkoping en internationale drugshandel.


Op 22 februari 2018 besloot de rechtbank dat Saïd C. niet uitgeleverd kan worden, omdat hij geen eerlijk proces zou krijgen in Marokko. Het Openbaar Ministerie was het echter niet eens met die uitspraak en stelde een zogenaamd beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank ten onrechte aangenomen dat Saïd geen eerlijk proces zou krijgen. Volgens de rechtbank is er echter een grote kans dat medeverdachten van Saïd C. eerst zijn gemarteld en op een onmenselijke en vernederde manier zijn behandeld en dat ze daarna nog een verklaring hebben moeten afleggen. Door dit bewijs tegen Saïd C. te gebruiken zou sprake zijn van een oneerlijk proces, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat Saïd C. ook in Marokko gewoon recht heeft op een rechtsmiddel. Ook in Marokko zou Saïd C. dus het verweer kunnen voeren dat de verklaringen op een onjuiste manier zijn verkregen. Als dit verweer gegrond wordt verklaard door de rechter in Marokko, mogen deze verklaringen vervolgens niet ten nadele van C. worden gebruikt. Waardoor hij alsnog een eerlijk proces zou krijgen. Daarnaast vindt het Openbaar Ministerie het onterecht dat de rechtbank de uitlevering heeft geweigerd omdat er bepaalde leveringsstukken zouden ontbreken. Deze stukken zijn immers later nog aan het uitleveringsdossier toegevoegd.

De advocaat-generaal adviseert daarom om het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie te honoreren. De beslissing van de rechtbank moet volgens hem worden vernietigd en het uitleveringsverzoek zou opnieuw behandeld moeten worden door de Hoge Raad. De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad hierover uitspraak doet.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief