Kroevendonk heeft eerste watertappunt in school
Foto: Remko Vermunt

Kroevendonk heeft eerste watertappunt in school

ROOSENDAAL - Kinderen van basisschool de Kroevendonk mochten maandagochtend de officiële opening verrichten van hét watertappunt in de school. Kroevendonk is hiermee de eerste basisschool in Roosendaal die in de school een watertappunt gerealiseerd heeft. "We willen het drinken van water weer 'gewoon' maken", aldus Meike van Wezel.


De afgelopen jaren zijn er al zo'n tien watertappunten gerealiseerd in de gemeente Roosendaal. Het eerste punt werd in 2016 gerealiseerd in Kalsdonk. Andere scholen volgden en ook in de openbare ruimte werden watertappunten aangelegd, bijvoorbeeld op de Nieuwe Markt. "Voor ons is het vooral belangrijk dat water overal te verkrijgen is", vertelt Meike van Wezel die zich bezig houdt met het programma Jongeren op Gezond Gewicht. Samen met bedrijven en scholen zorgt Van Wezel voor een gezondere leefomgeving voor kinderen. "Met scholen willen we graag bereiken dat ze bewust keuzes maken rondom water drinken, groente/fruit eten en extra beweegmomenten."

Hygiëne

Het watertappunt in Kroevendonk is extra bijzonder, omdat het het eerste watertappunt ín een school is in plaats van buiten op het schoolterrein. "We hebben een kleine enquête gehouden onder jongeren én wat blijkt? Kinderen vinden het vies om hun water uit de kranen bij de toiletten te halen", vertelt Robert Moorman. "Dat vinden ze niet prettig, daarom is zo'n watertappunt zo belangrijk. Dit is gekoeld én gezuiverd water." Moorman, die met zijn bedrijf verantwoordelijk is voor de installatie van de watertappunten, wil water drinken weer sexy maken. "We moeten er met z'n allen voor zorgen dat kinderen uit zichzelf water gaan pakken. Op de lagere school zie je zoveel kinderen die 'pakjes drinken' mee naar school krijgen, maar dat zijn echt suikerbommetjes. Water drinken moet stoer, sexy en cool worden." Volgens Moorman is het op middelbare scholen al wat normaler om water te drinken, maar vooral op basisscholen is het erg lastig. "Ik ben hier al twintig jaar mee bezig, maar ik draag graag mijn steentje hieraan bij."

Overgewicht

Dat er een einde moet komen aan die 'suikerbommen' kan Meike van Wezel alleen maar beamen. Eén op de zes kinderen op Roosendaalse basisscholen kampt namelijk met overgewicht. Daarnaast zijn die pakjes drinken slecht voor de tanden, maar ook voor de gezondheid van de kinderen. "Er zijn steeds meer scholen die (gelukkig) nadenken over of over gaan op water drinken, maar het kan natuurlijk nog beter."

Watercampagne

Met het programma Doe je mee, fit is oke! probeert Meike ook andere scholen zover te krijgen dat ze de stap nemen om meer water te gaan drinken op school. Dat gebeurt met speciale watercampagnes. Zo worden er door Brabant Water speciale waterlessen gegeven op scholen , wordt er een speciaal wateruitje gehouden, er komt een speciale waterbus langs én de kinderen krijgen allemaal hun eigen bidon om water uit te drinken. "Op 5 november starten we ook met zo'n watercampagne bij basisschool De Appel. Het doel is om ieder jaar drie scholen te helpen, dus we hebben na De Appel en Kroevendonk nog één plaatsje over." Scholen die zich geroepen voelen kunnen zich bij Meike van Wezel melden. "Maar, deze scholen moeten dan wel bereid zijn om het drinken van water écht in het beleid op te nemen."

Geslaagd

Voor Meike is het doel vooral om het drinken van water weer 'gewoon' te maken. "Voor mij is het geslaagd als kinderen uit zichzelf extra water gaan drinken. Dat wanneer papa of mama vraagt of ze ranja willen drinken, dat het kind dan zegt dat het wel water neemt. Dat zou fantastisch zijn."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>