Wat zou de burgemeester toch geschilderd hebben?
Wat zou de burgemeester toch geschilderd hebben? (Foto: )

Gigantisch kunstwerk door én voor Roosendaal

ROOSENDAAL - Een kunstwerk van dertig vierkante meter wordt op maandag 10 december officieel onthuld door burgemeester Jacques Niederer. Het idee voor dit kunstwerk is afkomstig van kunstenares Peet Quintus die een jaar lang aan de slag is gegaan met 749 verschillende betrokken Roosendalers in het kader van Roosendaal 750 jaar.


Het idee voor dit enorme kunstwerk ontstond al in het voorjaar van 2017. "Inwoners van de stad mochten zelf ideeën aandragen voor het feestjaar Roosendaal 750 jaar", vertelt Peet Quintus in haar atelier. "Het leek me zo gaaf om met 750 Roosendalers één groot schilderij te maken." Ze maakte een plan, ging op zoek naar mogelijk schilders en leverde dat in bij het feestcomité. "De ideeën moesten aan flink wat eisen voldoen. Het moest zorgen voor een verbinding tussen de mensen, het idee moest toegankelijk zijn voor iedereen het moest een permanent karakter hebben en het liefst moest het een activiteit zijn die het hele jaar door zou lopen."

Van en voor iedereen

Uiteindelijk kreeg Peet Quintus te horen dat ze aan al die eisen voldeed en dus kon ze van start. "De eerste schildersessie was met gemeenteraadsleden en de Prins, Nar en Sjampetter van Tullepetaonestad", vertelt ze trots. Voorzitter van de stichting Roosendaal 750 jaar, Cor Verbogt, mocht als eerste het witte doek beschilderen. Daarna volgende nog tientallen andere werksessies om uiteindelijk 750 schilderijtjes van 20 bij 20 centimeter beschilderd te krijgen. "Iedereen mocht meedoen, dus ik ben echt in alle lagen van de bevolking op zoek gegaan naar deelnemers." Peet Quintus bezocht buurthuizen, basisscholen, middelbare scholen, verzorgingstehuizen en ga zo maar door. "Ik wist dat het me veel tijd zou gaan kosten, maar er kwam toch veel bij kijken. Het is niet alleen het organiseren van de workshops, maar er komen ook een heleboel kleine dingen bij kijken zoals de contacten leggen met de verschillende instanties, mensen enthousiasmeren en als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook tweehonderd procent voor."

Mooie momenten

Tijdens die werksessies maakte Quintus mooie momenten mee. "Het schilderen zorgde toch voor een connectie tussen de mensen." Zo bezocht ze onder andere een speciale verwendag voor mensen die te maken hebben (gehad) met de ziekte kanker. "Zij mochten allemaal iemand meenemen ter ondersteuning en dat leverde hele mooie gesprekken op." Maar ook de bezoeken aan de middelbare scholen heeft Quintus als erg positief ervaren. "Bij sommige pubers heb je meteen een beeld, maar zodra ze dan gaan schilderen zijn ze opeens helemaal gefocust." Om te zorgen voor een eenheid in het eindresultaat mocht iedereen met zes kleuren schilderen. Wát de mensen wilden schilderen mochten ze zelf weten. "Er was een man die graag zijn hond wilde schilderen, omdat hij zo graag met z'n hond door Roosendaal loopt. Maar er was ook een puber die wiet wilde schilderen en ja, dat hoort ook bij Roosendaal."

Onthulling

De laatste weken was het wel even spannend, want twee workshops werden afgeblazen vanwege te weinig aanmeldingen. Gelukkig vond Peet uiteindelijk genoeg mensen die een schilderijtje wilden maken. De laatste twee schilderijtjes zijn door de kunstenares en door de burgemeester beschilderd. "Zelf heb ik een molen geschilderd, maar wat de burgemeester heeft geschilderd moet je zelf maar komen bekijken." Iedereen wordt dan ook uitgenodigd om op 10 december om 16.30 uur naar De Kring te komen. "Daar krijgt het kunstwerk een mooie plek en ik hoop dat het daar nog lang kan blijven hangen." Iedereen is bij deze officiële onthulling welkom. "Ook als je niet hebt mee geschilderd, je kan gewoon binnenlopen. Dit is van en voor alle Roosendalers."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief