De woning aan de Gastelseweg is inmiddels gesloopt zodat er op het terrein gebouwd kan worden.
De woning aan de Gastelseweg is inmiddels gesloopt zodat er op het terrein gebouwd kan worden. Foto: Google Maps

Nieuwe stap voor huisvesting van arbeidsmigranten

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Een nieuwe stap voor het realiseren van twee logiesgebouwen voor ruim tweehonderd arbeidsmigranten aan de Gastelseweg is gezet. De gemeenteraad heeft donderdagavond een zogenaamde 'Ontwerpverklaring van geen bedenkingen' afgegeven. Op dit moment is het realiseren van dergelijke gebouwen niet toegestaan in het bestemmingsplan, maar met de verklaring van geen bedenkingen kan tóch een vergunning worden afgegeven.

De plannen voor de gebouwen aan de Gastelseweg 247 liggen er al langer. Uitzendbureau Atik wilde in eerste instantie een kantoorcomplex aan de Bergrand herontwikkelen tot appartementen voor arbeidsmigranten, maar daar werd uiteindelijk toch van afgezien. In plaats daarvan kiest eigenaar Ilyas Etik voor de vestiging van een soort hostel voor maximaal 224 buitenlandse medewerkers aan de Gastelseweg 247 in Roosendaal. Op het perceel aan de Gastelseweg stond eerder een woning, maar die is inmiddels al gesloopt.

Verkeer

Als alles doorgaat, komen er twee logiesgebouwen op het terrein te staan met in totaal 56 wooneenheden. Tussen de twee gebouwen moet een groot centraal plein komen met zo'n 120 parkeerplaatsen en rondom het terrein moet een zogenaamde groene gordel ontstaan. In het voortraject is al onderzoek gedaan naar het aantal verkeersbewegingen dat gaat ontstaan als er zoveel mensen op het terrein verblijven. In het 'ergste scenario' wordt er uitgegaan van 192 verkeersbewegingen per etmaal. De Gastelseweg zou deze bewegingen ruim voldoende moeten kunnen opvangen.

Permanente bewoning

De arbeidsmigranten delen aan de Gastelseweg hun woning met drie andere personen. Daarbij beschikken zij over een eigen kamer, maar delen zij de keuken, de douche en het toilet. Er wordt overal duidelijk gesproken over logiesgebouwen, want van permanente bewoning is volgens de initiatiefnemer geen sprake. De arbeidsmigranten komen in de meeste gevallen tijdelijk naar Nederland om hier te werken en verblijven dan bijvoorbeeld voor een half jaar aan de Gastelseweg. "We zien ook dat mensen die wel willen blijven uiteindelijk doorstromen naar een reguliere woning", stelt Etik.

Industrieterreinen

De locatie waar het hostel komt, ligt tussen industrieterreinen Borchwerf I en Borchwerf II. De plek bevindt zich vlak bij de distributiecentra van Primark en Lidl. De gemeente is blij met de stap die Atik zet in de huisvesting van deze doelgroep. Eerder werkte de gemeente mee aan de komst van studio's vanuit uitzendbureau Pollux voor buitenlandse medewerkers op het terrein van Parkhotel Zonneland aan de Oude Turfvaartsetraat in Nispen. "Het is heel belangrijk dat er voor deze mensen ook goed onderdak is. Eigenlijk hebben we nog zo'n initiatief nodig. Als gemeente hebben we een regionale taakstelling voor het huisvesten van arbeidsmigranten en mogelijk moet die verder worden opgehoogd."

Overlast beperken

De komst van grote distributiebedrijven als Lidl en Primark trekt ook arbeidsmigranten aan. Er is in Nederland een groot tekort aan technische medewerkers. Etik vindt het belangrijk om het werken voor zijn medewerkers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daar wil hij aan bijdragen met goede huisvesting. Het is voor hem de eerste keer dat hij zo'n grootschalig wooncomplex gaat realiseren. Hij probeert eventuele overlast voor omwonenden aan de Gastelseweg zo goed mogelijk te beperken. Zij worden geïnformeerd over de plannen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief