Foto: René Bruijnincx

Nispens toneel speelt drie maal 'Leve De Koning!'

NISPEN – Dat er niets mis is met amateurtoneel bewijst het Nispens Toneel al jaren. Vanuit de hele regio reserveren mensen kaarten om de klucht of het blijspel van deze toneelvereniging te kunnen aanschouwen. De groep van vaste bezoekers wordt stilletjes aan steeds groter.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Zodra Sinterklaas Nederland verlaten heeft begint de technische ploeg van het amateurgezelschap met het bouwen van het decor. De vereniging weet als geen ander dat het een genoegen is om vanaf het begin te kunnen repeteren op het podium waar de uitvoering uiteindelijk ook wordt opgevoerd.

Voorbereidingen

"De voorbereidingen starten in mei met de selectie van het stuk. Daar is een speciale leesgroep voor, die met een voorstel komt", begint regisseur Fons van Doormaal. En voorzitter Linda Oostvogels vult hem aan: "We spelen altijd een klucht of komedie. Daar zijn speciale uitgeverijen voor waar we dan zichtzendingen vandaan laten komen". De keuze wordt in goed overleg gemaakt en vanaf dat moment wordt de volgende fase ingeluid. Oostvogels: "We lezen samen rond de tafel de tekst en vervolgens wordt er in goed overleg met de regisseur de verdeling van de rollen bepaald".

Discipline

"Vervolgens gaan we langzaam maar zeker aan het oefenen en maken zo snel als mogelijk gebruik van het podium in Zaal Verhoeven, waar we ook de uitvoeringen verzorgen", zet Van Doormaal de volgende stap. "De spelers wordt geadviseerd zo snel mogelijk hun teksten uit het hoofd te leren, maar soms moet je als regisseur wel eens wat aandringen". En daarmee duidt hij op de discipline die door iedereen in acht genomen moet worden. "Je hebt er last van als de speler voor of na jou zijn of haar tekst niet kent". Overigens vat iemand van de technische ploeg de gemoedelijkheid van het hele gezelschap samen: "Het komt ieder jaar weer goed, dus die zorg hebben we niet echt".

Voorstellingen

Met wat onderbrekingen tussendoor worden er vanaf 1980 al toneelstukken gespeeld. Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 januari speelt men de klucht Leve de Koning! "De voorstellingen van vrijdag en zaterdag zijn al uitverkocht", weet een uitermate tevreden voorzitter te melden. "Voor de zondagmiddag zijn er nog wel kaarten, maar mensen doen er verstandig aan niet te lang te wachten". En daarmee worden ook de 3 voorstellingen in 2019 weer druk bezocht. "We vragen € 7,00 aan entree, en dat is iets anders dan een 'schouwburgprijs'", besluit Oostvogels.

Gedrevenheid

Opvallend tijdens de repetities is de gedrevenheid van alle spelers, maar ook de mate waarin ze zelf genieten van de prestatie die ze op de planken zetten. Een van de spelers daarover: "Bij toneelspelen is het niet alleen leuk om in de huid van iemand anders te kruipen, maar ook te genieten van de reacties van de mensen in de zaal". En zo vlak voor de uiteindelijke uitvoeringen is de rol van regisseur van Doormaal vooral veranderd in het bieden van een luisterend oor. "Ik heb in de afgelopen periode meer dan genoeg aanwijzingen mogen geven. Het is nu aan de spelers zelf".

Laatste kaarten

Wie zondag 20 januari 's middags wil komen kijken doet er verstandig aan om snel kaarten te reserveren via voorverkoop op nispenstoneel@live.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>