Alle winnaars op het podium
Alle winnaars op het podium Foto: Elles Jansen

Thalia Rockx en Tim de Ruyter winnaars

Door: Elles Jansen Algemeen,Nu Roosendaal

Hockey, paarden en biljart scoren tijdens sportgala 2019

ROOSENDAAL – In een volle zaal van theater de Kring werden zaterdagavond alle sportkampioenen van Roosendaal in het zonnetje gezet tijdens het jaarlijkse sportgala. Uit de genomineerden werd Thalia Rockx tot sportvrouw van het jaar gekozen en Tim de Ruyter werd sportman 2018. Sportploeg werd Junioren 1 van Hockeyclub De Pelikaan.

"Roosendaal is een sportstad en de Gemeente wil dat iedereen zijn eigen sporttalent kan ontwikkelen op het niveau dat bij hem/haar past", geeft wethouder René van Ginderen aan. Hij reikte de prijzen uit. Zelf doet hij aan hardlopen, fietsen en spinning.

Aanmoedigingsprijs
Ook dit jaar was er een aanmoedigingsprijs voor de beste jongeren. De elfjarige Ruby de Bont is een pittige jongedame op het gebied van kickboksen. Zij is in haar klasse Nederlands kampioen en tweemaal wereldkampioen. Gijs Franken (12) is als sinds zijn vijfde aan het turnen en turnt inmiddels in Zwijndrecht. Hij is een allround turner en wellicht de toekomstige Epke Zonneland. Beiden waren zeer trots en blij met hun prijs.

Avondvullend

Het avondvullende programma werd gepresenteerd door Laurence van de Klundert, wielerspeaker en hij werd bijgestaan door cabaretière en actrice Christel de Laat. Met enige zelfspot besprak zij haar sportieve prestaties waarbij ze voornamelijk "breed inzetbaar was". Dit leverde hilarische sketches op waar hartelijk om werd gelachen. Tweemaal schitterde Sytse van Berkel op zijn BMX in een freestyle demonstratie. Ongelooflijk wat die lange kerel op zijn kleine fietsje presteerde. Het publiek werd actief bij de les gehouden door quiz die via een app live werd gespeeld. De winnaar won twee kaartjes voor de voorstelling Formule 1. Grappig was dat dit Rogier Gütlich was, die al gewonnen had met zijn hockeyteam en ook nominator was van hockeyster Anne Eijsbouts die in de race was voor titel sportvrouw van het jaar.

Sportploeg van het jaar

Sportploeg van het jaar werden de junioren 1 van De Pelikaan. De aanvoerder was sprakeloos dus nam coach Rogier het woord. "Het is een hechte groep met vele talenten die samen een goede combinatie vormen." De andere genomineerden waren Sieben Squash en Team Bristol Zaalvoetbal.

Sportdames

Bij de dames waren drie totaal verschillende sporten genomineerd. Hardloopster Annelies Homma deed vorig jaar mee aan de Invictus Games. Zij heeft het plezier in het hardlopen teruggevonden via Thor. "Ik heb na mijn uitzending in 2008 een posttraumatische stress stoornis ontwikkeld waardoor ik steeds harder ging lopen. Door de deelname aan de Invictus games met de combi hardlopen en boogschieten (soort olympische spelen voor militairen die gewond zijn geraakt tijdens hun missies) heeft Annelies geleerd weer stil te staan. Anne Eijsbouts is haar hockeycarrière gestart bij De Pelikaan en speelt inmiddels bij Push in Breda. "Mijn doel is natuurlijk het Nederlands Elftal", lacht ze zelfverzekerd. Thalia Rockx woont sinds een jaar in Roosendaal en is een echt paardenmeisje. Zij werd gekozen tot sportvrouw van het jaar. Thalia won goud met haar familiepaard Verdi tijdens de Nederlandse kampioenschappen dressuur Young Riders en zilver bij de junioren op haar andere paard Gerda Nova. "Ik vind het erg leuk dat ik gewonnen heb, ik woon nog maar 1 jaar in Roosendaal."

Sportman

Twee van de drie genomineerde sportmannen waren in het buitenland en werden vertegenwoordigd door respectievelijk vader en broer. Niek van der Velden, snowboarder, sportman van 2017 was opnieuw genomineerd wegens zijn sportieve prestaties in 2018. Het jaar dat hij viel tijdens een laatste training op de Olympische spelen. "Dat was een zware tegenslag voor Niek, maar hij heeft zich direct na de zomer herpakt en werd 2e tijdens de WK junioren", vertelt vader Bart trots. Cas van Peer, bokser, won vorig jaar de aanmoedigingsprijs. Hij is in 2018 Nederlands kampioen geworden in de A klasse 60 kg en traint voor de Olympische spelen in Parijs in 2024. Sportman van het jaar werd echter biljarter Tim de Ruyter. Omdat Tim in Amerika verblijft, nam zijn trotse broer Gino de prijs in ontvangst. Er werd nog getracht telefonisch contact te krijgen met TIm maar dat lukte helaas niet.

Winnaars aanmoedigingsprijs Gijs Franken (li) en Ruby de Bont (re)


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief