Foto: René Bruijnincx

Vera Korsmit wint 'Kan-me-nie-schille-trofee'

WOUW – We schrijven 2007. Op het terras van Donkenhof zit Wim Vos. Samen met enkele andere boeren is hij aanwezig bij de geboorte van een nieuw evenement. Vos heeft aardappelen in zijn auto liggen en vraagt de uitbater van Donkenhof, Maurice Broeren, of hij daar geen frieten van wil bakken.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Broeren heeft geen tijd, maar geeft het gezelschap een pan water en aardappelmesjes, zodat ze de klus zelf kunnen klaren. En dat moment is inmiddels uitgegroeid tot de jaarlijkse Kartoffelmittag. Afgelopen zondag passeerde de 13e editie.

Wedstrijd

“Inmiddels is dat onschuldige idee uitgegroeid tot een echt festijn voor groot en klein”, weet Maurice Broeren de Kartoffelmittag samen te vatten. “Vos en nog enkele andere boeren bedachten het concept. Wouwse boeren die op de zandgrond fritesaardappelen telen, konden meedoen om de titel ‘leverancier van de beste fritesaardappel van Wouw’ te veroveren.” Vaste klanten maar ook fanatieke fritesliefhebbers droegen tijdens de middag hun steentje bij door het schillen van de aardappelen en het jureren van de eindproducten.

Medewerking

“Op die manier is het niet alleen een gezellig samenzijn, maar valt er ook nog iets te winnen. De boer krijgt een oorkonde en een wisselbokaal. De schillers dingen mee naar de ‘Kan-me-nie-schille-trofee’. Die trofee is er zowel voor de ouderen, maar ook de jeugd mag meedoen”, vertelt Broeren over zijn geesteskindje. Sponsor Farmfrites heeft voor een prijzenpakket gezorgd, waarbij er voor jong en oud 1e, 2e en 3e prijzen zijn te winnen.

Deelnemers

Dit jaar zijn er acht boeren die deelnemen. Weliswaar niet allemaal met hetzelfde ras aardappel, maar wel allemaal van de Wouwse zandgrond afkomstig. “De familie Kerstens en Johan Hopmans komen met een Bintje. Initiatiefnemer Wim Vos en Harry Uitdewilligen strijden mee met het Fontana-ras. Arian van Hassel, die het evenement mee organiseert, en Pieter Potters dingen mee met de Agria. De familie Luysterburg uit Heerle presenteert de Innovator en Maurice Uijtdewilligen doet mee met het Frieslander-ras”, beschrijft Broeren het deelnemersveld. De strijdlust bij de deelnemers was groot te noemen, en iedereen keek reikhalzend uit naar de o zo gewaardeerde wisselbokaal.

Beoordeling

De fritessnijders, de fritesbakkers en de proevers bepaalden uiteindelijk welke aardappel de beste en lekkerste friet leverde. Maurice Broeren daarover: “Er is gekeken of de aardappel ‘lekker te bakken was’ en de proevers hebben op geur, kleur en smaak gelet. Uiteindelijk werd door een puntensysteem bepaald welke teler de beste frietaardappel 2019 had geteeld”. Naast de Bokaal en Oorkonde ontving de winnaar ook een meter bier, welke hij samen met de andere deelnemers behoorde op te drinken. Dat bleek zoals altijd een makkie.

De winnaars

Aan het eind van de middag werden de winnaars bekend gemaakt. De boer met de lekkerste frietaardappel van de zandgrond bleek Wim Vos met het ras Fontane te zijn. De ‘Kan-me-nie-schille-trofee’ ging bij de kinderen naar Vera Korsmit. Haar schil was 35 cm lang. Dani Martens en Rik Verheij werden tweede en derde. Bij de volwassenen won Guus Heijmans met een schil van 204 cm. Daar werden mevr. Van den Oever en mevr. Verheij tweede en derde.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief