Rik van der Made tijdens het slotconcert van de sessies van 2018
Rik van der Made tijdens het slotconcert van de sessies van 2018

Jazz750 breidt uit met talentontwikkeling

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Stichting Jazz750 organiseert zondag 10 maart (van 15.00 tot 17.30 uur) de eerste jamsessie van het nieuwe jaar in de foyer van Schouwburg De Kring. Het programma van vorig jaar, bestaande uit vijf jamsessies, een slotconcert en een kerstmatinee, is zo goed bevallen dat deze lijn ook in 2019 wordt doorgetrokken. Nieuw dit jaar is dat de stichting ook werkplaatsen gaat aanbieden voor jongeren die hun talenten verder willen ontwikkelen. "We willen jazz in Roosendaal nieuw leven inblazen en daar willen we de jeugd bij betrekken", vertelt Hans Verbraak.

Onder de noemer Jazz750 werden vorig jaar verschillende jamsessies georganiseerd. Doel hiervan is altijd geweest om Roosendaalse jazztalenten de kans te geven om samen met professionele muzikanten te spelen. "We willen mensen die nog niet zo lang spelen of nog niet echt durven, toch de kans bieden om op een podium te staan", legt artistiek leider Ton van der Geijn uit. Dat concept sloeg enorm aan. "Daarom moest er wel een vervolg komen", stelt vicevoorzitter Hans Adams. Dat vervolg bestaat uit zes jamsessies, een slotconcert én ook weer een kerstmatinee. "Die opzet houden we, maar we breiden dit uit met een stukje talentontwikkeling", legt secretaris Frans van Haren uit.

Kweekvijver

De stichting Jazz750 wil jonge muzikanten in de gemeente Roosendaal in aanraking laten komen met jazzmuziek en hun talenten in dit genre verder ontwikkelen. "Daarom gaan we starten met zogenaamde werkplaatsen. Dit wordt een soort kweekvijver waarbij we jonge musici in aanraking laten komen met jazz in de breedste zin van het woord." Want dat er getalenteerde muzikanten rondlopen in Roosendaal staat volgens de heren buiten kijf. "Kijk alleen maar naar de optocht tijdens carnaval. Daarbij lopen zoveel jongeren mee met harmonieën en dweilbands en die kunnen erg goed spelen." Die jongeren, tussen de tien en twintig jaar, die zich interesseren voor jazz, kunnen zich aanmelden voor de werkplaatsen. "Als je 24 jaar bent, mag je ook meedoen. We richten ons met name op de jeugd en het gaat er vooral om dat je interesse hebt in jazz en jezelf daar in wil verdiepen."

Kick-off

Toch focust de stichting zich in eerste instantie voornamelijk op de middelbare scholieren. "We hebben de verschillende muziekdocenten aangeschreven en die zijn erg enthousiast." Via de muziekdocenten worden de jongeren warm gemaakt voor het project. "Medio mei organiseren we de kick-off voor dit project en dan hopen we natuurlijk dat veel jongeren zich hebben aangemeld." Tijdens de kick-off gaan de jongeren meteen aan de slag. "Ze nemen allemaal hun instrument mee en dan gaan we muziek maken. We laten ze proeven van de jazzmuziek en ze zullen aan het eind van de dag verrast zijn over de concrete vorderingen die ze hebben gemaakt." Bedoeling is dan ook om de jongeren enthousiast weer naar huis te laten gaan. "En daarna beginnen we met een cyclus van workshops."

Workshops

Tijdens die wekelijkse workshops gaan de jongeren gezamenlijk aan de slag met verschillende arrangementen die speciaal voor hen worden samengesteld. "De muzikanten en zangers hoeven niet meteen te kunnen improviseren, maar ze moeten wel een basis hebben. Daarnaast moeten ze een beetje durf, lef en ambitie hebben." Voor de vier heren zou het fantastisch zijn als er uiteindelijk een jeugd bigband in Roosendaal opgericht kan worden. "Maar dat zijn dromen voor de langere termijn, we zullen eerst beginnen met wat kleinere groepen. We laten de jongeren merken hoe prettig het is om samen muziek te maken." De ultieme kers op de taart zou zijn als de jeugdige jazzmuzikanten dan ook op gaan treden tijdens de jamsessies. "Dan kunnen ze echt laten horen wat ze kunnen", stelt Frans van Haren. "En zo gaat jazz zich nog dieper wortelen in Roosendaal", vult Hans Adams hem aan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief