De vrijmarkt in Roosendaal is één van de hoogtepunten tijdens Koningsdag
De vrijmarkt in Roosendaal is één van de hoogtepunten tijdens Koningsdag Foto: Elles Jansen

Koningsdag 2019: vrijmarkt, muziek en attracties

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Heel de gemeente viert op zaterdag 27 april de verjaardag van Koning Willem-Alexander met allerlei leuke en sportieve evenementen. Traditigetrouw wordt op Koningsdag natuurlijk een vrijmarkt georganiseerd, maar dit jaar staan er nog veel meer activiteiten op de planning in zowel Roosendaal, als de omliggende dorpen. We zetten een aantal activiteiten voor je op een rijtje:

De vrijmarkt van Roosendaal wordt dit jaar weer gehouden op het Tongerloplein en de kerkstraat, maar ook de Molenstraat wordt er dit jaar bijgetrokken. Iedereen is welkom met tweedehands speelgoed, kleding en andere snuisterijen. Onder het motto 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' kunnen deelnemers vanaf ongeveer 7.00 uur 's ochtends hun spulletjes uitstallen. De Nieuwe Markt is dit jaar weer omgetoverd in een activiteitenplein. Voor de jeugd staan daar diverse attracties, zoals bootjes voor de kleinere kinderen, springkussens, een speciaal 0-4 jaar speelterrein en een stormbaan! Alle attracties gaan open vanaf 13.00 uur.

Muziek

Vanwege 100 jaar Oranjeactiviteiten zullen er dit jaar twee podia zijn in de Roosendaalse binnenstad: namelijk één op de Markt voor het oude Raadhuis met live muziek tot ongeveer 18.45 uur én in de Molenstraat tussen de 3 Weesgegroetjes en JaxX. Bij het oude Raadhuis wordt om 13.00 uur de vlag gehesen en het Wilhelmus gespeeld. De rest van de dag treden onder andere de Gildezonen en de Valley Sound Big Band op voor het oude Raadhuis. In de Molenstraat staan kinderkoor Martine van de Kar, Unconditionally Guaranteed, Start Spreading The News en Ivy Lynn and the Left Hand Gamblers op de planning.

Nispen

Vroege vogels kunnen in Nispen al vroeg aan de bak. Om 07.00 uur begint hier het dauwtrappen, de traditionele ochtendwandeling die jaarlijkse georganiseerd wordt door café De Gouden Leeuw. Op het achterplein van Nisipa wordt om 10.00 uur de vrijmarkt geopend en om 10.30 uur wordt in het dorpshuis een Koninklijk Koffieconcert gehouden door Harmonie St. Caecilia. Daarnaast kan je om 13.30 uur meedoen aan de Oranje familie-fietstocht van 15 kilometer mét spelletjes of veertig kilometer zonder spelletjes.

Wouw

De activiteiten van Wouw zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, neem dus ook vooral een kijkje op de facebookpagina van Oranjecomité Wouw. In dit dorp begint Koningsdag al op donderdag 25 april met een bingo en een Koele kikker Cola Avond voor groep 6 tot en met 8. Vrijdag 26 april staat het Oranjebal op de planning en op zaterdag is er ook van alles te doen. Van een fietstocht voor kinderen tot streetdance en van een vrijmarkt tot een gezellige afsluiting.

Heerle

Het is weer heerl'k in Heerle. Op zaterdag 27 april wordt hier om 10.00 uur de vlag gehesen, waarna de bezoekers onder muzikale begeleiding van harmonia Juliana naar het Rabobank grasveld gaan. Daar start de optocht met mooi versierde fietsen en de harmonie verzorgt een mini-concert. Er is een springkussen, een magisch optreden van Alex Buijk, een vrijmarkt en er zijn leuke prijzen te winnen met een loterij.

Wouwse Plantage

In Wouwse Plantage staat Koningsdag volledig in het teken van het Wilde Westen. Kinderen worden dan ook opgeroepen om als cowboy of indiaan naar D'ouwe Schuur te komen waar om 13.00 uur de driekleur gehesen gaat worden. Vanaf dat moment zijn er voor de kinderen allerlei activiteiten. In D'Ouwe Schuur kunnen volwassenen tegen elkaar strijden bij het spelen van Jokeren of Rikken. 's Avonds is er voor alle inwoners (tegen betaling) een barbecue.

Moerstraten

Last but not least is Koningsdag in Moerstraten. Hier wordt om 09.30 uur de vlag gehesen en het Wilhelmus gespeeld bij de Koningslinde achter de school. Om 09.35 uur kunnen kinderen hun fietsen versieren en om 10.00 uur start een tocht over Moerstraten met de versierde fietsen. Later volgen nog een Pick-Nick, een fietstocht voor het hele gezin en een Oranje-bal.

Kijk voor meer informatie over de volledige programma's en de tijdstippen op de Facebookpagina's en websites van de oranjecomité's



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief