Marktmeester Jos Verdonk van de geraniumcommissie overhandigt symbolisch een aantal geraniums aan Peter van Oosterbosch van Harmonie en Malletkorps Oranje, die volgend jaar de organisatie overnemen.
Marktmeester Jos Verdonk van de geraniumcommissie overhandigt symbolisch een aantal geraniums aan Peter van Oosterbosch van Harmonie en Malletkorps Oranje, die volgend jaar de organisatie overnemen.

Geraniummarkt volgend jaar in handen van Oranje

Door: Remko Vermunt algemeen

WOUW – Met 42 standhouders, 675 deelnemers aan de wedstrijd om de mooiste geraniums van de kerkdorpen en 50 nieuwe inschrijvingen tijdens de Geraniummarkt, kan de 37e editie op voorhand als succesvol worden bestempeld.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Net als de voorgaande jaren konden alle deelnemers afgelopen zondag hun 5 gratis geraniums afhalen bij de kraam van het comité en er eventueel bij de firma Sebregts bijkopen. De organisatie had beduidend minder last van het weer dan de weersvoorspellingen hadden geopperd. Met name 's middags was het zonnig en daardoor aangenaam.


Organisatie
Het was voor de organisatie de 37 e en laatste keer dat ze de Geraniummarkt organiseerde. Jos Verdonk daarover: "De gemiddelde leeftijd van de mensen in het comité is inmiddels de 70 gepasseerd. Een aantal mensen doet dit al zo'n 20 of 30 jaar. Na goed overleg hebben we besloten om na dit jaar te stoppen. Maar we wilden wel voorkomen dat daardoor de Geraniummarkt verloren zou gaan.

Belangstelling
De inwoners van de oorspronkelijke kerkdorpen van de gemeente Wouw konden ook dit jaar weer inschrijven om deel te nemen aan de wedstrijd om de mooiste geraniums. "We hadden voor 675 deelnemers de geraniums klaarstaan, maar tijdens de markt hebben zich er nog zo'n 50 belangstellenden gemeld. Die krijgen de komende week hun geraniums", onderstreept Verdonk de succesformule.

Spelregels
En net als de voorgaande jaren gaan er dit jaar weer 7 keuringskoppels langs de deelnemers om uiteindelijk de winnaar te selecteren, die het best voor de ontvangen geraniums heeft gezorgd en zo de titel kan verwerven. "Die koppels wisselen telkens van samenstelling", zegt de marktmeester. "Daardoor blijft de keuring eerlijk en transparant en daar zijn we groot voorstander van". De keuringen vinden plaats op grond van bloeirijkheid, onderhoud en creativiteit. Maar het allerbelangrijkste is eigenlijk dat al die geraniums in tuinen en bloembakken zorgen voor een bloem- en bloeirijke uitstraling.

Overdracht
Zodra de overdracht ter sprake wordt gebracht, schuift Peter van Oosterbosch van Harmonie en Malletkorps Oranje aan."Toen eenmaal duidelijk werd dat de huidige organisatie na dit jaar ging stoppen, hebben we als vereniging overlegd en besloten de helpende hand te bieden", begint Van Oosterbosch zijn enthousiaste betoog. "Dit jaar hebben we meegelopen en gekeken hoe de organisatie praktisch is ingericht. Op die manier kunnen we daar volgend jaar ons voordeel mee doen". Het 'minst muzikale lid van de vereniging', zoals Van Oosterbosch zich noemt, vond het jammer wanneer er een einde aan deze traditie teneinde zou komen. "Gelukkig hebben we dat middels een goede overdracht kunnen voorkomen en willen we als muziekvereniging er het komende jaar mogelijk wat extra muzikale accenten leggen. Daarmee borduren we een beetje voort op de legendarische muziekfeesten van weleer", sluit Van Oosterbosch af. Het vertrekkende Geraniumcomité heeft er alle vertrouwen in dat door deze overdracht het voortbestaan van de Geraniummarkt en de wedstrijd behouden zullen blijven. 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief